Gyakorlati megfontolások

Kezdjük néhány gyakorlati ötlettel, amik segíthetnek neked, ha még nem végeztél ilyen lelkigyakorlatot, vagy felidézhetik emlékeidet, ha már nem ez az első lelkigyakorlatod velünk. Négy szempont köré csoportosítottuk az átgondolnivalókat: hogyan, hol, mikor és mit csinálj.
A „hogyan” kérdés főleg arra vonatkozik, hogy mennyi időt tudsz szánni egy-egy imaalkalomra. Jó ezt előre eldönteni, és próbálj ragaszkodni hozzá. Ne add fel túl korán, ha unalmasnak érzed, de ne is húzd hosszan, ha jól megy. Egy-egy rész 20-25 percet igényelhet. Keress egy olyan időintervallumot, amit jól be tudsz illeszteni napi rutinodba. Pár percet szánj a felkészülésre, az ima után pedig javasoljuk, hogy jegyezd le, rajzold le, vagy másképpen rögzítsd a főbb pontokat: mi érintett meg, vagy mi váltott ki ellenállást benned. Érdemes pár szóval leírni reakcióidat, élményeidet, mert kialakulhat ezekből egy minta, ami segít majd, mikor visszatekintesz a lelkigyakorlatra.
A „mikor” és „hol” kérdésekre válaszolva gondold át, hogy melyik napszak felel meg neked – reggel, este, vagy napközben valamikor? Azt is döntsd el, hol tudsz legkönnyebben elmélyülten imádkozni, elmélkedni.

Ami azt a kérdést illeti, hogy „mit” csinálj, előbb gondold át, milyen céllal végzed a lelkigyakorlatot. Milyen ajándékokat, kegyelmeket szeretnél kapni Istentől? Mindig azzal kezd az imaórát, hogy ezeket kéred Tőle, de igyekezz nyitott lenni, ha Isten valami mást is szán neked. Gyakran előfordul, hogy mi nem is tudjuk, mire van szükségünk!
Ha mindezeket átgondoltad, készen állsz, hogy imádságos lélekkel elmélkedj Isten közelségén. Mielőtt elkezded, tudatosítsd magadban, hogy Isten szeretettel néz rád, ahogy megjelensz előtte. Gondolj azokra is, szerte a világon, akik veled együtt végzik ezt a lelkigyakorlatot, tudd, hogy az egész földet átfogó imaközösség tagjaként imádkozol.

Nyitólap