Veled az Isten - Adventi lelkigyakorlat 2020

Bevezetés

Isten hozott idei adventi lelkigyakorlatunkon! Kihívásokkal teli, gyakran nehéz volt ez az év. Hosszú ideig fizikailag elszakadva, de legalábbis távolságot tartva éltünk, élünk szeretteinktől, de minden mástól is, ami hozzátartozott munkánkhoz, tágabb köreinkhez, ahhoz a megszokott ritmushoz, ami mindennapi életünk biztonságát jelentette. Az adventi lelkigyakorlat felkészít a karácsonyra és az új évre, de egyben lehetőséget ad a visszatekintésre is: milyen volt az elmúlt esztendő, mit kellett elviselnünk, mire tanított meg, hogyan birkóztunk meg vele, és hogyan tudtunk növekedni, miközben alkalmazkodtunk az új körülményekhez.

Lukács evangéliumában Simeon megjövendöli Máriának és Józsefnek, hogy gyermekük „sokak romlására és sokak feltámadására lesz Izraelben”. Az ellentmondás jele lesz, „hogy kiderüljenek sok szív titkos gondolatai” (Lk 2,34-35). Később, ugyanabban az evangéliumban Jézus mondja a tömegnek: „Nincs semmi elrejtve, ami nyilvánosságra ne kerülne, s titok, ami ki ne tudódna” (Lk 12,2). A pandémia felfedte a sebezhetőségét és olykor kétszínűségét sok rendszernek, melyre társadalmunk épül. Személyes életünkben rejtett gyengeségek és erősségek kerültek napvilágra, felismertük az élet törékenységét, de ugyanakkor idegen emberek jóságát is.

Nagyszerű lehetőség ez az adventi lelkigyakorlat arra, hogy elidőzzünk szerető Istenünk jelenlétében, aki vár minket, gondunkat viseli, és közelebb akar vonni magához. A megtestesülés bizonyítja, mennyire fontos része volt Isten tervének, hogy testben is közel jöjjön hozzánk mint Emmánuel – velünk az Isten. Talán még sosem volt ilyen fontos évünk, amikor elmélkedhetünk arról, hogy Isten milyen módon ismerteti meg velünk szeretetét, és ad erőt nekünk a testté lett Igében.

A lelkigyakorlat menetrendje
Mint korábbi lelkigyakorlatainkban, most is hetente fogunk feltölteni egy-egy imaidőt a következő rend szerint:

Bevezetés: november 26, csütörtök
Első imaidő: november 30, hétfő
Második imaidő: december 7, hétfő
Harmadik imaidő: december 14, hétfő
Negyedik imaidő: december 21, hétfő
Ötödik imaidő és Összefoglalás: december 28, hétfő