• 14. Az öröm és a boldogság - Előkészítő ima

  Hogy valóban jelen lehess a mai imában, szánj egy kis időt a felkészülésre: csendesítsd le magadat szó szerint és átvitt értelemben is. Először is, keress egy jó helyet az imára. Ha nem hagyhatod el a szobádat, nem sok választásod van, de ne feledd, hogy az ima a valódi kapcsolatról szól, nem arról, hogy minden külső körülmény tökéletes legyen. Vedd úgy, hogy a lehető legjobb helyen vagy.

  Másodszor: kerülj kapcsolatba mindazzal, aminek ma le kellene csendesednie benned. Vizsgáld meg éned három tájékát: az elmédet, a szívedet és a testedet.

  Figyelj oda, mi motoszkál a fejedben. Min gondolkodol ma, és miben különbözik ez attól, amire tegnap gondoltál? Ne ragadj le egy-egy gondolatnál, csak vedd észre őket.

  Figyeld meg, mi történik a szívedben. Mit érzel ma, és mitől egyedi ez a mai érzés? Most se engedd magad elkalandozni bármelyik érzés mentén, csak észleld őket.

  Érzékeld, mi zajlik a testedben. Tegnaphoz képest ma hogy érzi magát a tested? Figyeld meg, mit érzel: vigaszt, kényelmetlenséget, fájdalmat, fáradtságot, kipihentséget?

  Most kezdd el érzékelni a lélegzésed. Talán nehéz ma lélegezned: ha így van, akkor szelíden lélegezz úgy, ahogyan tudsz. Közben tudatosítsd, hogy minden lélegzet, bármilyen nehéz is, az élet jele benned. Adj hálát Istennek ezért az ajéndékáért.

  Ahogy ülsz vagy fekszel, lélegezve és hálát adva Istennek, hagyd, hogy a tested elnehezüljön. Engedd, hogy szétáradjon benned a nyugalom. Ez beletelhet néhány percbe. Maradj benne mindaddig, míg késznek nem érzed magad a továbbhaladásra mai imánkban.

 • Az ima témája: Az öröm és a boldogság

  Bár temészetesen közük van egymáshoz, az öröm és a boldogság két különböző dolog. Bizonyos cselekvések vagy tapasztalatok boldoggá tesznek. Például amíg egy jó filmet nézünk, boldogok vagyunk. A boldogság a pillanathoz kötődik, és természetesen jó érzés. Az öröm viszont más, mélyebb lelkiállapot, mint a boldogság. Boldogok vagyunk filmnézés közben, viszont örömöt érzünk, mikor egy rég látott baráttal találkozunk. Az öröm más, mint a boldogság.

  Eggyel több pohár bor, vagy egy még nagyobb szelet süti pillanatnyilag boldoggá tesz, de másnap (vagy hamarabb) úgy érezhetjük, nem volt valami jó ötlet. Az öröm különbözik ettől. Azt, ami örömöt okoz, sosem érezzük rossznak. Öröm abból származik, ami kiteljesít, amitől növekedünk, fejlődünk, ami megmutatja, hogy az élet jó és értékes.

  Az úszástól vagy más testedzéstól határtalanul boldognak érezhetjük magunkat. Viszont ha elgonolkozunk azon, hogy képesek vagyunk és lehetőségünk is van ezekre a gyakorlatokra, örömmel és hálával telik meg a szívünk. Boldogságot az eseménnyel egyidőben érzünk, örömöt pedig utána.

  Vannak aztán olyan dolgok az életben, amelyek pillanatnyilag nem tesznek boldoggá, de utána mégis örömöt érzünk. Amikor például áldozatot hozunk valakiért. Lehet, hogy a pillanat szenvedéssel jár, de utólag visszagondolva örömmel tölthet el, hogy jót tettünk, helyesen cselekedtünk.

  Az örömteli élet nem függ a boldogságtól vagy elsuhanó élményektől. Azt jelenti, hogy egy jobb utat keresünk, és azon járunk. Meglátjuk a jót, a még jobbat minden emberben, és szeretjük őket. Tudjuk, hogy szeretve vagyunk, Valaki fenntart és dédelget, különlegesek vagyunk a szemében.

 • Szentírás

  Jak 1,2-3
  Testvéreim, tartsátok nagy örömnek, ha különféle megpróbáltatások érnek benneteket. Tudjátok, hogy hitetek próbájának állhatatosság a gyümölcse.

  1Pét 1,8-9
  Akit noha nem láttatok, mégis szerettek; bár most sem látjátok, mégis hisztek benne. De mivel hisztek, ujjonghattok a megdicsőültek kimondhatatlan örömével, mert eléritek hitetek célját: lelketek üdvösségét.

  Róm 15,13
  Töltsön el benneteket a reménység Istene teljes örömmel és békével a hitben, hogy a Szentlélek erejével bővelkedjetek a reményben.

 • Elmélkedjünk

  1. Mi szokott boldoggá tenni?
  2. Mitől érzel örömöt?
  3. Hogyan tudnál nagyobb örömben élni?

 • Záróimádság

  Atyám, Istenem, köszönöm Neked ezt az imaidőt, amelyben részt vehettem, együtt mindazokkal, akik ma imádkozzák.

  Egységben vagyok Jézus Szent Szívével is, mely lángolva szereti a teremtett világot. Sokan tartózkodunk ebben az egységben, köztük én is, egy a szeretteid közül.

  Szentlelked segítségét kérem továbbra is, most, hogy ennek az imaidőnek a végén visszatérek a napi tevékenységeimhez.

  Segíts, hogy megszívleljem, amit ma ebben az imában tanultam, és hogy tudjam elengedni, amit nem kell magammal vinnem.

  Mindenekelőtt pedig segíts észben tartanom, hogy Veled mindig kapcsolatban vagyok: csak álljak meg egy pillanatra, lélegezzem és imádkozzam, hogy felfogjam jelenlétedet.

Nyitólap