• 11. Ragyogjon a fényed - Előkészítő ima

  Hogy valóban jelen lehess a mai imában, szánj egy kis időt a felkészülésre: csendesítsd le magadat szó szerint és átvitt értelemben is. Először is, keress egy jó helyet az imára. Ha nem hagyhatod el a szobádat, nem sok választásod van, de ne feledd, hogy az ima a valódi kapcsolatról szól, nem arról, hogy minden külső körülmény tökéletes legyen. Vedd úgy, hogy a lehető legjobb helyen vagy.

  Másodszor: kerülj kapcsolatba mindazzal, aminek ma le kellene csendesednie benned. Vizsgáld meg éned három tájékát: az elmédet, a szívedet és a testedet.

  Figyelj oda, mi motoszkál a fejedben. Min gondolkodol ma, és miben különbözik ez attól, amire tegnap gondoltál? Ne ragadj le egy-egy gondolatnál, csak vedd észre őket.

  Figyeld meg, mi történik a szívedben. Mit érzel ma, és mitől egyedi ez a mai érzés? Most se engedd magad elkalandozni bármelyik érzés mentén, csak észleld őket.

  Érzékeld, mi zajlik a testedben. Tegnaphoz képest ma hogy érzi magát a tested? Figyeld meg, mit érzel: vigaszt, kényelmetlenséget, fájdalmat, fáradtságot, kipihentséget?

  Most kezdd el érzékelni a lélegzésed. Talán nehéz ma lélegezned: ha így van, akkor szelíden lélegezz úgy, ahogyan tudsz. Közben tudatosítsd, hogy minden lélegzet, bármilyen nehéz is, az élet jele benned. Adj hálát Istennek ezért az ajéndékáért.

  Ahogy ülsz vagy fekszel, lélegezve és hálát adva Istennek, hagyd, hogy a tested elnehezüljön. Engedd, hogy szétáradjon benned a nyugalom. Ez beletelhet néhány percbe. Maradj benne mindaddig, míg késznek nem érzed magad a továbbhaladásra mai imánkban.

 • Az ima témája: Ragyogjon a fényed

  Mi a mi „fényünk”? Vonatkozhat ez a szó a tehetségünkre, adottságainkra, jelentheti képességünket a szeretetre, az irgalomra, a megbocsátásra. Hát még? Gondolkozz el egyedül vagy valakivel, akivel bizalmas kapcsolatban vagy, arról, hogy mi módon tudnád a világnak ajándékozni a te saját, egyedi fényedet.

  A fény mindig ellentétes a sötétséggel, ami a fény hiánya. Sokféle sötétség van ma világunkban, ide tartozik a depresszió, a magányosság és a kétségbeesés is. Ezek kioltják bennünk a fényt, de sosem övék a teljes igazság. Mi a világosság gyermekei vagyunk, Isten szeretetéből kaptuk létünket. Gondolkodj el azon, milyen módokon képes a sötétség úrrá lenni rajtad, és esetleg arról is meg tud győzni, hogy nincs más rajta kívül. Mit kéne tenned, hogy inkább a világosságban élj?

  Íme néhány ötlet, hogyan világíthatsz:
  • Énekelj egy dalt valakinek.
  • Keresd fel (telefonon, levélben, videón) egy barátodat, aki egyedül van.
  • Adj egy kis pénzt/kávét/ételt egy hajléktalan testvérünknek.
  • Mosolyogj idegenekre, és kívánj szép napot nekik.
  • Bocsáss meg valakinek valamit.
  • Kérj bocsánatot valakitől, akit megbántottál.
  • Készíts egy csésze teát a párodnak, és mondd meg neki, mennyire szereted.
  • Imádkozz békéért a világban.
  • Lépj ki komfortzónádból valakiért, akinek szüksége van valami szívességre.
  • Hajrá, világíts!

 • Szentírás

  2Kor 4,5-18
  Ez a kincsünk pedig cserépedényekben van, hogy ezt a rendkívüli erőt Istennek tulajdonítsuk, és ne magunknak … letipornak, de el nem veszünk; Jézus halálát mindenkor testünkben hordozzuk … a belső emberünk mégis megújul napról napra.

  Fil 3,7-11
  Krisztust akarom megismerni, és feltámadásának erejét, a szenvedéseiben való részvételt hozzá hasonulva a halálban

  2Kor 1,3-7
  Ő megvigasztal minket minden szomorúságunkban, hogy mi is megvigasztalhassuk azokat, akik szomorúak, azt a vigasztalást nyújtva nekik, amelyet ő nyújt nekünk.

 • Elmélkedjünk

  1. Milyen a fény bennem, mit tehetnék, hogy növekedjen?
  2. Hogyan sugározhatnék több világosságot a lakóhelyemen? Milyen sötétségnek kell ellenállnom?
  3. Milyen lenne az életem, ha hinném, hogy belső fényemnek átformáló ereje van?

 • Záróimádság

  Atyám, Istenem, köszönöm Neked ezt az imaidőt, amelyben részt vehettem, együtt mindazokkal, akik ma imádkozzák.

  Egységben vagyok Jézus Szent Szívével is, mely lángolva szereti a teremtett világot. Sokan tartózkodunk ebben az egységben, köztük én is, egy a szeretteid közül.

  Szentlelked segítségét kérem továbbra is, most, hogy ennek az imaidőnek a végén visszatérek a napi tevékenységeimhez.

  Segíts, hogy megszívleljem, amit ma ebben az imában tanultam, és hogy tudjam elengedni, amit nem kell magammal vinnem.

  Mindenekelőtt pedig segíts észben tartanom, hogy Veled mindig kapcsolatban vagyok: csak álljak meg egy pillanatra, lélegezzem és imádkozzam, hogy felfogjam jelenlétedet.

Nyitólap