• 8. Imádkozás vészhelyzetben - Előkészítő ima

  Hogy valóban jelen lehess a mai imában, szánj egy kis időt a felkészülésre: csendesítsd le magadat szó szerint és átvitt értelemben is. Először is, keress egy jó helyet az imára. Ha nem hagyhatod el a szobádat, nem sok választásod van, de ne feledd, hogy az ima a valódi kapcsolatról szól, nem arról, hogy minden külső körülmény tökéletes legyen. Vedd úgy, hogy a lehető legjobb helyen vagy.

  Másodszor: kerülj kapcsolatba mindazzal, aminek ma le kellene csendesednie benned. Vizsgáld meg éned három tájékát: az elmédet, a szívedet és a testedet.

  Figyelj oda, mi motoszkál a fejedben. Min gondolkodol ma, és miben különbözik ez attól, amire tegnap gondoltál? Ne ragadj le egy-egy gondolatnál, csak vedd észre őket.

  Figyeld meg, mi történik a szívedben. Mit érzel ma, és mitől egyedi ez a mai érzés? Most se engedd magad elkalandozni bármelyik érzés mentén, csak észleld őket.

  Érzékeld, mi zajlik a testedben. Tegnaphoz képest ma hogy érzi magát a tested? Figyeld meg, mit érzel: vigaszt, kényelmetlenséget, fájdalmat, fáradtságot, kipihentséget?

  Most kezdd el érzékelni a lélegzésed. Talán nehéz ma lélegezned: ha így van, akkor szelíden lélegezz úgy, ahogyan tudsz. Közben tudatosítsd, hogy minden lélegzet, bármilyen nehéz is, az élet jele benned. Adj hálát Istennek ezért az ajéndékáért.

  Ahogy ülsz vagy fekszel, lélegezve és hálát adva Istennek, hagyd, hogy a tested elnehezüljön. Engedd, hogy szétáradjon benned a nyugalom. Ez beletelhet néhány percbe. Maradj benne mindaddig, míg késznek nem érzed magad a továbbhaladásra mai imánkban.

 • Az ima témája: Imádkozás vészhelyzetben

  Egy hangulatingadozással küszködő barátom olyan mélyre került néha, hogy úgy érezte, teljesen haszontalan az élete, nem szereti senki, még Isten sem. Ijesztő élményként emlegeti ezt az állapotot, az elme rejtett mélységeiről beszél, és a mérhetetlen elhagyatottságról. Gyakran gondolt arra, hogy ki kéne szállni ebből a „pokoli létből”. Sötétség vette körül, a teljes kétségbeesés fenyegette, foggal-körömmel kapaszkodott a hitébe. Az ilyen vészhelyzetekben szüksége volt valami támaszra.

  Próbáltam segíteni, elmondtam, hogy az ilyen sötét órákban összpontosítson a pozitív dolgokra, az eddigi teljesítményeire, az emberekre, akik szeretik – de ez alig hatott.

  Az egyetlen biztatás, ami működött, az volt, hogy Jézus mindig ott van vele, ő átélte ugyanazt a fájdalmat. Nem kell semmit se tennie azért, hogy kiérdemelje szeretetét. Jézus, aki maga a tiszta szeretet, érzi a fájdalmát, vele van a sötétségben, vigaszt, megkönnyebbülést akar nyújtani neki. Legfontosabb az volt, hogy tudatosítsa, nem kell tennie semmit, nem kell megváltoznia, nem kell másként éreznie. Ez segített enyhíteni a szorongását, a feszültségét. Horgony volt a vihar idején. Képzeld magad elé a kedvenc Jézus-ábrázolásodat. Lélegezz mélyen, és tudatosítsd, hogy nem vagy egyedül.

  Nézd hosszan a képet, Jézus arcát, haját, bőrét. Figyeld a szemét, mely rád tekint – Jézus lát téged, és olyannak lát, amilyen vagy. Csak a jót nézi benned, és tekintete tele van együttérzéssel, törődéssel. Azt akarja, tudd, mennyire szeret téged. Gondolj arra, hogy a fájdalom, a szenvedés elmúlik, de az ő szeretete örökre veled marad. Maradj így, amíg át tudod élni szeretetét a szívedben. Végül köszönd meg, amit kaptál, indítsd fel a hálát a szívedben, még ha érezned nehéz is. A képet állítsd házi oltárodra, vagy egy szent helyre otthonodban, és jusson eszedbe, hogy bármikor visszatérhetsz hozzá.

 • Szentírás

  Iz 40,28–31
  Erőt ad a fáradtaknak, és gyámolítja a kimerültet. Még a fiatalok is elfáradhatnak, ellankadhatnak, az ifjak is összeeshetnek erőtlenül. De akik az Úrban bíznak, új erőre kapnak, szárnyra kelnek, mint a sasok. Futnak, de nem fáradnak ki, járnak-kelnek, de nem lankadnak el.

  Mk 14,32–42
  Majd így szólt hozzájuk: „Halálos szomorúság fogta el lelkemet. Maradjatok itt és virrasszatok!” Valamivel odébb ment, leborult a földre és imádkozott, hogy ha lehetséges, maradjon el ez az óra. „Abba, Atyám! – fohászkodott –, te mindent megtehetsz. Vedd el tőlem ezt a kelyhet! De ne úgy legyen, ahogy én akarom, hanem ahogyan te!”

  2 Kor 4,8–9
  Mindenfelől szorongatnak minket, de össze nem zúznak, bizonytalanságban élünk, de kétségbe nem esünk. Üldözést szenvedünk, de elhagyatottak nem vagyunk. Földre terítenek bennünket, de el nem pusztulunk.

 • Elmélkedjünk

  1. Voltak-e mélysötét időszakok az életemben?
  2. Mi segített, hogy kiszabaduljak?
  3. Észreveszem-e Isten működését az ilyen időszakokban?

 • Záróimádság

  Atyám, Istenem, köszönöm Neked ezt az imaidőt, amelyben részt vehettem, együtt mindazokkal, akik ma imádkozzák.

  Egységben vagyok Jézus Szent Szívével is, mely lángolva szereti a teremtett világot. Sokan tartózkodunk ebben az egységben, köztük én is, egy a szeretteid közül.

  Szentlelked segítségét kérem továbbra is, most, hogy ennek az imaidőnek a végén visszatérek a napi tevékenységeimhez.

  Segíts, hogy megszívleljem, amit ma ebben az imában tanultam, és hogy tudjam elengedni, amit nem kell magammal vinnem.

  Mindenekelőtt pedig segíts észben tartanom, hogy Veled mindig kapcsolatban vagyok: csak álljak meg egy pillanatra, lélegezzem és imádkozzam, hogy felfogjam jelenlétedet.

Nyitólap