• 4. Túlélni a szenvedést - Előkészítő ima

  Hogy valóban jelen lehess a mai imában, szánj egy kis időt a felkészülésre: csendesítsd le magadat szó szerint és átvitt értelemben is. Először is, keress egy jó helyet az imára. Ha nem hagyhatod el a szobádat, nem sok választásod van, de ne feledd, hogy az ima a valódi kapcsolatról szól, nem arról, hogy minden külső körülmény tökéletes legyen. Vedd úgy, hogy a lehető legjobb helyen vagy.

  Másodszor: kerülj kapcsolatba mindazzal, aminek ma el kellene csendesednie benned. Vizsgáld meg éned három tájékát: az elmédet, a szívedet és a testedet.

  Figyelj oda, mi motoszkál a fejedben. Min gondolkodol ma, és miben különbözik ez attól, amire tegnap gondoltál? Ne ragadj le egy-egy gondolatnál, csak vedd észre őket.

  Figyeld meg, mi történik a szívedben. Mit érzel ma, és mitől egyedi ez a mai érzés? Most se engedd magad elkalandozni bármelyik érzés mentén, csak észleld őket.

  Érzékeld, mi zajlik a testedben. Tegnaphoz képest ma hogy érzi magát a tested? Figyeld meg, mit érzel: vigaszt, kényelmetlenséget, fájdalmat, fáradtságot, kipihentséget?

  Most kezdd el érzékelni a lélegzésed. Talán nehéz ma lélegezned: ha így van, akkor szelíden lélegezz úgy, ahogyan tudsz. Közben tudatosítsd, hogy minden lélegzet, bármilyen nehéz is, az élet jele benned. Adj hálát Istennek ezért az ajéndékáért.

  Ahogy ülsz vagy fekszel, lélegezve és hálát adva Istennek, hagyd, hogy a tested elnehezüljön. Engedd, hogy szétáradjon benned a nyugalom. Ez beletelhet néhány percbe. Maradj benne mindaddig, míg késznek nem érzed magad a továbbhaladásra mai imánkban.

 • Az ima témája: Túlélni a szenvedést

  Mennyi szépséget rejt időnként életünk útja! Mindannyiunkra ránkférne a lassítás, hogy jobban értékeljük ezt a szépséget. Túl gyakran hagyjuk, hogy elsuhanjon mellettünk.

  Néha azért elkapjuk. Észrevesszük, hogy a szépség jelenlétében vagyunk, és hagyjuk, hogy megfagyjon az idő, és ott maradjunk ebben a jelenlétben. Ezekben a pillanatokban tudatosan, valóságosan megtapasztaljuk a szépséget. Bár ritkák az ilyen percek, ha bekövetkeznek, megtelünk érzelemmel.

  Összekapcsol ez az élmény azzal a fontos igazsággal, hogy hiába minden szenvedés a világban (mert van szenvedés a világban) és az életünkben (mert van és lesz szenvedés az életünkben), ott van benne a szépség is. Nem tudjuk megmagyarázni, csak elfogadni, hogy így van. Ez az elfogadás nehéz, azonban ha a szenvedést elfogadjuk, akkor felszabadít arra, hogy felfogjuk, és még teljesebben átéljük a világban látható, tapasztalható szépséget is.

  Próbálj másokért imádkozni: tartsd közel a szívedhez mindazokat, akik szenvednek ebben az időben, mindazokat, akik betegek, akik nem látják, vagy most nem képesek meglátni a szépséget az életükben.

 • Szentírás

  2Kor 1,3-4
  Áldott legyen az Isten, Urunk Jézus Krisztus Atyja, az irgalom Atyja és minden vigasztalás Istene! Ő megvigasztal minket minden szomorúságunkban, hogy mi is megvigasztalhassuk azokat, akik szomorúak, azt a vigasztalást nyújtva nekik, amelyet ő nyújt nekünk.

  Róm 8,35
  Ki szakíthat el bennünket Krisztus szeretetétől? Nyomor vagy szükség? Üldöztetés vagy éhínség, ruhátlanság, életveszély vagy kard?

  Iz 53,4
  Bár a mi betegségeinket viselte, és a mi fájdalmaink nehezedtek rá, mégis (Istentől) megvertnek néztük, olyannak, akire lesújtott az Isten, és akit megalázott.

 • Elmélkedjünk

  1. Mi jelenti mostanában a szépséget az életemben?
  2. Mi okoz szenvedést?
  3. Képes vagyok-e meglátni a szépséget a szenvedésen túl?

 • Záróimádság

  Atyám, Istenem, köszönöm Neked ezt az imaidőt, amelyben részt vehettem, együtt mindazokkal, akik ma imádkozzák.

  Egységben vagyok Jézus Szent Szívével is, mely lángolva szereti a teremtett világot. Sokan tartózkodunk ebben az egységben, köztük én is, egy a szeretteid közül.

  Szentlelked segítségét kérem továbbra is, most, hogy ennek az imaidőnek a végén visszatérek a napi tevékenységeimhez.

  Segíts, hogy megszívleljem, amit ma ebben az imában tanultam, és hogy tudjam elengedni, amit nem kell magammal vinnem.

  Mindenekelőtt pedig segíts észben tartanom, hogy Veled mindig kapcsolatban vagyok: csak álljak meg egy pillanatra, lélegezzem és imádkozzam, hogy felfogjam jelenlétedet.

Nyitólap