• 3. Sebzettség - Előkészítő ima

  Hogy valóban jelen lehess a mai imában, szánj egy kis időt a felkészülésre: csendesítsd le magadat szó szerint és átvitt értelemben is. Először is, keress egy jó helyet az imára. Ha nem hagyhatod el a szobádat, nem sok választásod van, de ne feledd, hogy az ima a valódi kapcsolatról szól, nem arról, hogy minden külső körülmény tökéletes legyen. Vedd úgy, hogy a lehető legjobb helyen vagy.

  Másodszor: kerülj kapcsolatba mindazzal, aminek ma le kellene csendesednie benned. Vizsgáld meg éned három tájékát: az elmédet, a szívedet és a testedet.

  Figyelj oda, mi motoszkál a fejedben. Min gondolkodol ma, és miben különbözik ez attól, amire tegnap gondoltál? Ne ragadj le egy-egy gondolatnál, csak vedd észre őket.

  Figyeld meg, mi történik a szívedben. Mit érzel ma, és mitől egyedi ez a mai érzés? Most se engedd magad elkalandozni bármelyik érzés mentén, csak észleld őket.

  Érzékeld, mi zajlik a testedben. Tegnaphoz képest ma hogy érzi magát a tested? Figyeld meg, mit érzel: vigaszt, kényelmetlenséget, fájdalmat, fáradtságot, kipihentséget?

  Most kezdd el érzékelni a lélegzésed. Talán nehéz ma lélegezned: ha így van, akkor szelíden lélegezz úgy, ahogyan tudsz. Közben tudatosítsd, hogy minden lélegzet, bármilyen nehéz is, az élet jele benned. Adj hálát Istennek ezért az ajéndékáért.

  Ahogy ülsz vagy fekszel, lélegezve és hálát adva Istennek, hagyd, hogy a tested elnehezüljön. Engedd, hogy szétáradjon benned a nyugalom. Ez beletelhet néhány percbe. Maradj benne mindaddig, míg késznek nem érzed magad a továbbhaladásra mai imánkban.

 • Az ima témája: Sebzettség

  Sebeink fontos forrásai történetünknek. Életutunkon elkerülhetetlenül kapunk sebeket: van, aki testileg, van, aki lelkileg vagy érzelmileg. Akárhogy is, a sebzettség mindannyiunk számára „része az ajánlatnak”. Nem jó sebet kapni, sőt, időnként kimondottan rettenetes. Úgy érezhetjük, hogy soha nem fogunk kigyógyulni a sebesülésünkből.

  Pedig a sebek be tudnak gyógyulni. Lehet, hogy időbe telik, és rengeteg segítséget, támogatást igénylünk hozzá. De be tudnak gyógyulni – és amikor ez megtörténik, akkor más nézőpontot nyújtanak az életünkhöz.

  Néhány éve egy barátomnak porcszakadás volt a térdében, amely műtétet igényelt. Az operáció előtt nyolc hónapig mankóval és fájdalomcsillapítókkal élt. Nem volt jó időszak. Azonban megtörtént a műtét, és végül a sebei begyógyultak. A sebzettség ideje alatt újra megtanulta, hogy micsoda ajándék lehet az élet. Már az is csodálatos volt, hogy segítség nélkül gyalogolhat (ha rövidebb távon is, mint azelőtt)!

  A halál és a gyász is megsebez. A sérülés évekkel a veszteség után is nyíltnak, frissnek tűnhet. Ám (a többihez hasonlóan) ez a sebzettség is elvezethet oda, hogy felismerjük és átéljük az élet, a barátság és Isten szeretetének fontosságát.

  Amikor felfedjük a sebzettségünket valaki előtt, bevonjuk őt a történetünkbe. Ha felismerjük a másik ember sebzettségét, nehezebben leszünk ítélkezők, dühösek vagy előítéletesek vele.

  Talán ezért engedte az Atya Jézust olyan rettenetesen megsebződni: hogy megmutassa nekünk a sebek értékét. És azért kellett Tamásnak látnia Jézus sebeit, hogy valóban higgyen feltámadásában.

 • Szentírás

  Ef 2,1-22
  Krisztussal életre keltett minket, bűneinkben halottakat is … Ezért már nem vagytok idegenek … hanem … Isten családjának tagjai.

  2Kor 5,17
  Mindenki, aki Krisztusban van, új teremtmény. A régi megszűnt, valami új valósult meg.

  Gal 4,7
  Tehát nem vagy többé szolga, hanem fiú, s ha fiú, akkor Isten kegyelméből örökös is.

 • Elmélkedjünk

  1. Tudsz hálás lenni a gyógyult sebeidért?
  2. Kérj gyógyulást azokra, amelyek még nem gyógyultak be.
  3. Tudsz-e bízni abban, hogy mások tisztelettel tekintenek sebzettségedre?

 • Záróimádság

  Atyám, Istenem, köszönöm Neked ezt az imaidőt, amelyben részt vehettem, együtt mindazokkal, akik ma imádkozzák.

  Egységben vagyok Jézus Szent Szívével is, mely lángolva szereti a teremtett világot. Sokan tartózkodunk ebben az egységben, köztük én is, egy a szeretteid közül.

  Szentlelked segítségét kérem továbbra is, most, hogy ennek az imaidőnek a végén visszatérek a napi tevékenységeimhez.

  Segíts, hogy megszívleljem, amit ma ebben az imában tanultam, és hogy tudjam elengedni, amit nem kell magammal vinnem.

  Mindenekelőtt pedig segíts észben tartanom, hogy Veled mindig kapcsolatban vagyok: csak álljak meg egy pillanatra, lélegezzem és imádkozzam, hogy felfogjam jelenlétedet.

Nyitólap