• 2. Egyenként szeret - Előkészítő ima

  Hogy valóban jelen lehess a mai imában, szánj egy kis időt a felkészülésre: csendesítsd le magadat szó szerint és átvitt értelemben is. Először is, keress egy jó helyet az imára. Ha nem hagyhatod el a szobádat, nem sok választásod van, de ne feledd, hogy az ima a valódi kapcsolatról szól, nem arról, hogy minden külső körülmény tökéletes legyen. Vedd úgy, hogy a lehető legjobb helyen vagy.

  Másodszor: kerülj kapcsolatba mindazzal, aminek ma le kellene csendesednie benned. Vizsgáld meg éned három tájékát: az elmédet, a szívedet és a testedet.

  Figyelj oda, mi motoszkál a fejedben. Min gondolkodol ma, és miben különbözik ez attól, amire tegnap gondoltál? Ne ragadj le egy-egy gondolatnál, csak vedd észre őket.

  Figyeld meg, mi történik a szívedben. Mit érzel ma, és mitől egyedi ez a mai érzés? Most se engedd magad elkalandozni bármelyik érzés mentén, csak észleld őket.

  Érzékeld, mi zajlik a testedben. Tegnaphoz képest ma hogy érzi magát a tested? Figyeld meg, mit érzel: vigaszt, kényelmetlenséget, fájdalmat, fáradtságot, kipihentséget?

  Most kezdd el érzékelni a lélegzésed. Talán nehéz ma lélegezned: ha így van, akkor szelíden lélegezz úgy, ahogyan tudsz. Közben tudatosítsd, hogy minden lélegzet, bármilyen nehéz is, az élet jele benned. Adj hálát Istennek ezért az ajéndékáért.

  Ahogy ülsz vagy fekszel, lélegezve és hálát adva Istennek, hagyd, hogy a tested elnehezüljön. Engedd, hogy szétáradjon benned a nyugalom. Ez beletelhet néhány percbe. Maradj benne mindaddig, míg késznek nem érzed magad a továbbhaladásra mai imánkban.

 • Az ima témája: Egyenként szeret

  Nézd ezt az öreg fát a fotón. Szőlővesszők borítják, és ettől rendezetlennek, elhanyagoltnak látszik. Nem a szépséges, élettelinek látszó fák egyike. És mégis, ha közelebbről megnézzük, látszik, hogy van rajta egy azonosító biléta, akárcsak a többi fán ezen a környéken. Aki ismeri ezeket a fákat és gondoskodik róluk, nem néz rá más szemmel, mint a többiekre.

  Ha így van ez egy fával, mennyivel inkább így van velünk! Lehetünk fáradtak. Lehetünk kevésbé életteliek, mint mások. Lehetünk öregek. Érezhetjük magunkat haszontalannak. Megítélhetnek mások. Talán ránk jár a rúd, és nagyon egyedül vagyunk. Lehet zűrzavar bennünk és az életünkben.

  De Isten egyenként ismer, és egyenként megjelölt MINDANNYIUNKAT. Ahogyan a fák gondozója ismeri őket egyenként, éppen úgy Isten is ismer minket. Ízlelgessük ezt a gondolatot, és figyeljük meg, hova vezet minket ezen az új napon.

 • Szentírás

  Iz 49,16
  Nézd, tenyeremre írtalak.

  Lk 15,4-7
  „Ha közületek valakinek van száz juha, és egy elvész belőlük, nem hagyja-e ott a pusztában a kilencvenkilencet, hogy keresse az egy elveszettet, amíg meg nem találja? Ha megtalálja, örömében vállára veszi, hazasiet vele, összehívja barátait és szomszédait: Örüljetek ti is – mondja –, mert megtaláltam elveszett bárányomat!”

  Róm 5,5
  A remény pedig nem csal meg, mert a nekünk ajándékozott Szentlélekkel kiáradt szívünkbe az Isten szeretete.

 • Elmélkedjünk

  1. Mi az egyedi benned?
  2. Mit látnak benned mások, amit esetleg te magad nem ismersz föl magadban?
  3. Mi van benned, amit föl tudsz ajánlani a világnak?

 • Záróimádság

  Atyám, Istenem, köszönöm Neked ezt az imaidőt, amelyben részt vehettem, együtt mindazokkal, akik ma imádkozzák.

  Egységben vagyok Jézus Szent Szívével is, mely lángolva szereti a teremtett világot. Sokan tartózkodunk ebben az egységben, köztük én is, egy a szeretteid közül.

  Szentlelked segítségét kérem továbbra is, most, hogy ennek az imaidőnek a végén visszatérek a napi tevékenységeimhez.

  Segíts, hogy megszívleljem, amit ma ebben az imában tanultam, és hogy tudjam elengedni, amit nem kell magammal vinnem.

  Mindenekelőtt pedig segíts észben tartanom, hogy Veled mindig kapcsolatban vagyok: csak álljak meg egy pillanatra, lélegezzem és imádkozzam, hogy felfogjam jelenlétedet.

Nyitólap