• 1. Lényünk dicsősége - Előkészítő ima

  Hogy valóban jelen lehess a mai imában, szánj egy kis időt a felkészülésre: csendesítsd le magadat szó szerint és átvitt értelemben is. Először is, keress egy jó helyet az imára. Ha nem hagyhatod el a szobádat, nem sok választásod van, de ne feledd, hogy az ima a valódi kapcsolatról szól, nem arról, hogy minden külső körülmény tökéletes legyen. Vedd úgy, hogy a lehető legjobb helyen vagy.

  Másodszor: kerülj kapcsolatba mindazzal, aminek ma le kellene csendesednie benned. Vizsgáld meg éned három tájékát: az elmédet, a szívedet és a testedet.

  Figyelj oda, mi motoszkál a fejedben. Min gondolkodol ma, és miben különbözik ez attól, amire tegnap gondoltál? Ne ragadj le egy-egy gondolatnál, csak vedd észre őket.

  Figyeld meg, mi történik a szívedben. Mit érzel ma, és mitől egyedi ez a mai érzés? Most se engedd magad elkalandozni bármelyik érzelem mentén, csak észleld őket.

  Érzékeld, mi zajlik a testedben. Tegnaphoz képest ma hogy érzi magát a tested? Figyeld meg, mit érzel: vigaszt, kényelmetlenséget, fájdalmat, fáradtságot, kipihentséget?

  Most kezdd el érzékelni a lélegzésed. Talán nehéz ma lélegezned: ha így van, akkor szelíden lélegezz úgy, ahogyan tudsz. Közben tudatosítsd, hogy minden lélegzet, bármilyen nehéz is, az élet jele benned. Adj hálát Istennek ezért az ajéndékáért.

  Ahogy ülsz vagy fekszel, lélegezve és hálát adva Istennek, hagyd, hogy a tested elnehezüljön. Engedd, hogy szétáradjon benned a nyugalom. Ez beletelhet néhány percbe. Maradj benne mindaddig, míg késznek nem érzed magad a továbbhaladásra mai imánkban.

 • Az ima témája: Lényünk dicsősége

  Ez a gyönyörű fotó egy öreg fa kérgét ábrázolja, egy fáét, ami a belfasti Falls Parkban magasodik. A kéreg kívülről elég durvának látszik: viharvert, göcsörtös és kopott.

  Azonban, mint láthatod, a belseje sima és színes, egyszerre finom és szembetűnő. Ki gondolta volna, hogy a barna kéregnek belül lila, rózaszín és narancsszín árnyalatai lesznek? Én gyönyörűnek találom.

  A kéreg külseje göröngyös, mintája zűrzavaros, de aztán kiderül, hogy belül komplex formája és szerkezete van. Arra rendeltetett, hogy segítse növekedni a fa belsejét, lelkét.

  És ami az érdekes: így, hogy láttuk a valódi természetét belülről, másképpen látjuk a kéreg külsejét is. Nem tudunk eltekinteni valódi belső természetétől, és ennek eredményeképp kívül-belül gyönyörűnek látjuk.

  Ismersz valakit, aki egy kicsit úgy érzi magát, mint a kéreg külseje? Esetleg te magad vagy az? Ha így van, mit tanulhatunk a képtől a kéreg belsejéről? Mit mondhatnánk annak az embernek vagy akár önmagunknak valódi természetünkről?

  Sokunknak nehezére esik meglátni bensőnk szépségét és dicsőségét. Sokakat eltérít a zűrzavar, a tökéletlenség, amelyet az életükben és önmagukban megtapasztalnak. Ezt a rendezetlenséget, tökéletlenséget sokszor félreértelmezzük, kudarcként, csúfságként vagy akár gyűlöletre való okként éljük meg.

  Amikor ebben az üzemmódban működünk, nem látjuk, hogy milyen komplexek, rendezettek és simák vagyunk a szívünkban, bensőnkben. Isten megteremtett, és teremtésünk azóta is zajlik napról-napra. Sőt, aki teremt, szeret is bennünket, és párbeszédet szeretne folytatni velünk. Odavihetjük rendetlenségünket és tökéletlenségünket Teremtőnkhöz, és megérthetjük, hogy velünk van még ilyenkor is, sőt, talán különösen ilyenkor. Ha ez megtörténik, akkor újra hozzákapcsolódhatunk a benső szépséghez, életünk céljához, lényünk dicsőségéhez. Ízlelgesd e szavakat: „Gyönyörű vagyok – kívül-belül. Isten megteremtett, és jól teremtett meg. Szerethetem magamat, és szerethetek mindenkit.

 • Szentírás

  Iz 43,1
  Most hát ezt mondja az Úr, a teremtőd, Jákob, az alkotód, Izrael: Ne félj, mert megváltalak; neveden szólítalak: az enyém vagy.

  Ef 2,10
  Az ő alkotása vagyunk: Krisztus Jézusban jótettekre teremtett minket; ezeket az Isten előre elrendelte, hogy bennük éljünk.

  Én 4,7
  Egészen szép vagy, kedvesem, nincsen rajtad semmi folt.

 • Elmélkedjünk

  1. Milyen érzéseket táplálok magammal szemben?
  2. Milyennek lát Isten?
  3. Hogyan élnék, ha valóban elfogadnám, hogy szeretve vagyok?

 • Záróimádság

  Atyám, Istenem, köszönöm Neked ezt az imaidőt, amelyben részt vehettem, együtt mindazokkal, akik ma imádkozzák.

  Egységben vagyok Jézus Szent Szívével is, mely lángolva szereti a teremtett világot. Sokan tartózkodunk ebben az egységben, köztük én is, egy a szeretteid közül.

  Szentlelked segítségét kérem továbbra is most, hogy ennek az imaidőnek a végén visszatérek a napi tevékenységeimhez.

  Segíts, hogy megszívleljem, amit ma ebben az imában tanultam, és hogy tudjam elengedni, amit nem kell magammal vinnem.

  Mindenekelőtt pedig segíts észben tartanom, hogy Veled mindig kapcsolatban vagyok: csak álljak meg egy pillanatra, lélegezzem és imádkozzam, hogy felfogjam jelenlétedet.

Nyitólap