• Bevezetés

  Arra hívunk ebben az Adventben, hogy teremts egy kis csendet, és figyelj a „pusztában kiáltó szó” hangjára.

  Az „Új kezdet” lesz a témánk, ez segíti és irányítja elmélkedéseinket, imáinkat a következő néhány hétben. Arra fogunk rácsodálkozni, hogyan vesz életünk új fordulatot, ha Isten belép a történetbe. Jusson eszünkbe Loyolai Szent Ignác, aki a pamplonai „ágyúgolyó-eseményig” azt hitte, tudja, milyen irányba tart az élete. Ám ekkor Isten belenyúlt a történetébe, és teljesen más irányt adott a folytatásnak. Ebben az Adventben különböző bibliai szereplőkről fogunk elmélkedni, akik hasonlóképpen jártak. Máriához hasonlóan hozzánk is érkezhet „angyali üdvözlet”, amikor egy nagyszerűbb terv érdekében összekuszálódnak elképzeléseink a jövőről. Akárcsak József, mi is tisztábban láthatunk egy „álomból” ébredve. Minket is új utakra, Isten lakóhelyére vezethet egy „csillag”, mint a napkeleti bölcseket. Arra hívunk ebben az Adventben, hogy terems egy kis csendet, és figyelj a „pusztában kiáltó szó” hangjára. A csendben, Isten jelenlétében, könnyebb felismerni az új kezdetek jeleit utunkon. Most, adventi lelkigyakorlatunk legelején, összpontosítsunk Isten üzenetére, ahogy azt Izajás próféta közvetíti nekünk: „Nézzétek: én valami újat viszek végbe, már éppen készülőben van; nem látjátok?” (Iz 43,19a).

 • Gyakorlati megfontolások

  Kezdjük néhány gyakorlati ötlettel, amik segíthetnek, ha még nem végeztél ilyen lelkigyakorlatot, vagy felidézhetik emlékeidet, ha már nem ez az első lelkigyakorlatod velünk. Négy szempont köré csoportosítottuk az átgondolnivalókat: hogyan, hol, mikor és mit csinálj.

  A „hogyan” kérdés elsősorban arra vonatkozik, hogy mennyi időt tudsz szánni egy-egy imaalkalomra. Jó ezt előre eldönteni, és próbálj ragaszkodni hozzá. Ne add fel túl korán, ha unalmasnak érzed, de ne is húzd hosszan, ha jól megy. Egy-egy rész 20-25 percet igényel, de tovább tarthat, ha több időre van szükséged a felkészülésre, vagy ha még maradni szeretnél, miután befejezted. Annyi időt szánj rá, amit jól be tudsz illeszteni napi rutinodba.

  A „hol” és „mikor” kérdésre válaszolva gondold át, hogy melyik napszak felel meg neked – reggel, este, vagy napközben valamikor? Azt is döntsd el, hol tudsz legkönnyebben elmélyülten imádkozni, elmélkedni.

  Ami azt a kérdést illeti, hogy „mit” csinálj, előbb gondold át, milyen céllal végzed a lelkigyakorlatot. Milyen ajándékokat, kegyelmeket szeretnél kapni Istentől? Mindig azzal kezd az imaórát, hogy ezeket kéred Tőle, és igyekezz nyitott lenni, ha Isten valami mást szán neked. Gyakran előfordul, hogy mi nem is tudjuk, mire van szükségünk!

  Ha mindezeket átgondoltad, készen állsz, hogy imádságos lélekkel elmélkedj az új kezdeten, az életünket gyökeresen megváltoztató fordulópontokon. Minden alkalommal tudatosítsd magadban, hogy Isten szeretettel néz rád, ahogy megjelensz előtte. Gondolj azokra is, szerte a világon, akik veled együtt végzik ezt a lelkigyakorlatot, tudd, hogy az egész földet átfogó imaközösség tagjaként imádkozol.

Nyitólap