Idei segítőink és vezetőink az imádságban Loyolai Ignác és Ward Mária lesznek. Őket, a XVI. században élt spanyol férfit és XVII. században élt angol nőt, gyakran ábrázolják zarándokruhában gyalogolva az úton. Jézus is többször elzarándokolt Jeruzsálembe a családjával, barátaival, útközben zsoltárokat szavalva. “Boldog az az ember, akinek ereje benned gyökerezik, s akinek szíve zarándokútra készül” – olvassuk a 84. zsoltárban (6. vers). A Teremtés könyve 3. fejezetében Isten együtt sétál Ádámmal és Évával az est hűvösében. A lelkigyakorlatok segítenek megújulni vágyunkban, hogy minden nap közelebb kerüljünk Istenhez, aki társul szeretne szegődni hozzánk életünk útján. A nagyböjti lelkigyakorlat kiváló lehetőség arra, hogy együtt menjünk Jézussal, és mélyítsük vele való barátságunkat zarándokútján Jeruzsálembe a kereszt felé - és az azon túli dicsőségbe.

Reméljük, hogy az itt bemutatott anyaggal imádkozva olyan új és közeli találkozásban lesz részed Istennel, mely változást idéz elő benned, s tisztábban meg fogod látni Isten működését mindennapi életedben. Lehet, ez az első lelkigyakorlatod, először próbálsz rendszeres imaéletet élni. Ignác rámutat, hogy az ima nem egy ijesztő, titokzatos képesség, amit különleges, szent emberek fejlesztenek ki magukban. Az Isten utáni vágy bele van írva az Ő képmására alkotott ember DNS-ébe. Mind képesek vagyunk imádkozni, érzéseink, képzeletünk, vágyunk segítenek kialakítani a barátságot Jézussal. Ez a lelkigyakorlat arra biztat, hogy úgy imádkozzunk, ahogy tudunk, ne úgy, ahogy nem tudunk. A XIV. századi angol misztikus, Norwichi Julianna úgy fogalmazott, hogy Isten hálás, ha gondolunk rá. Még ha sekélyesnek, szórakozottnak érezzük is imánkat, Isten boldog, ha egyáltalán megjelenünk előtte, és váratlan kegyelmekkel ajándékoz meg.

Kezdjük néhány gyakorlati tanáccsal, melyek segíthetnek, ha még nem végeztél ilyen lelkigyakorlatot, illetve eszedbe juttathatják az előzőeket. Először is gondold át, mennyi időt tudsz szánni egy-egy imaalkalomra. Jó ezt előre elhatározni, és próbálj kitartani benne, hogy minden alkalommal ugyanannyi időt fordíts az imádkozásra. Ne add fel túl korán, ha küszködsz vele, de ne is húzd el nagyon, ha úgy érzed, jól megy. Az itt található anyagot alkalmanként 15-20 perc imára szántuk, de szükség esetén fordíthatsz több időt az előkészületre, illetve napközben vissza-visszatérhetsz egy-egy gondolathoz, ami felbukkant benned imádkozás közben.

Abba is jó belegondolni, melyik napszak alkalmas neked az imádkozásra. Mindenki más, van, aki imával szereti kezdeni vagy zárni a napot, mások inkább délben tartanak szünetet a rohanásban. Azt is gondold át, hol volna jó végezni a lelkigyakorlatot, amit úgy állítottunk össze, hogy bárhol végezhető legyen: útban a munkahelyre vagy hazafelé, séta közben, otthon, egyedül vagy másokkal együtt. Próbáld ki, és azt válaszd, ami legjobban megfelel neked.

Végül pedig kérdezd meg magadtól, mi célból végzed a lelkigyakorlatot. Milyen kegyelmi ajándékokat remélsz Istentől? Mindig azzal kezdd az imát, hogy ezeket kéred, vagy bármit, amit Isten adni szeretne neked.

Az elején tudatosítsd magadban Isten jelenlétét, aki örömmel üdvözöl, és gondolj azokra is, akik szerte a világon veled imádkozzák ezt a lelkigyakorlatot.

Nyitólap