Bevezetés

A János evangélium bevezetőjét vettük alapul, hogy segítsük és vezessük imádságodat ebben az adventben. Ezt az evangéliumot szoktuk olvasni karácsony napján a reggeli misében. János evangéliumának szimbóluma az éles szemű, magasan repülő sas. A mostani adventben arra hívunk, hogy éles belső szemmel tekintsd át életed “nagy képét”.

Prológusában János kijelenti, hogy “az Ige testté lett, és közöttünk élt”. Nem is olyan régen, a katolikusok térdet hajtottak, mikor ezt az idézetet kimondták. Ez a mondat összefoglalja a keresztény üzenetet, amit minden karácsonykor megünneplünk. Nagy mélységek vannak benne. Az örökkévaló istenség berobban az időbe, és köztünk él. Isten lakást vesz nálunk, sátrat ver közöttünk. Fia eljövetelével Isten közelebb húzódik hozzánk. Velünk van életünk minden lépésénél, az ötömteli időkben épp úgy, mint a fájdalmasakban. A Messiás világba érkezése segít meglátnunk Isten végtelen jóságát és közelségét hozzánk.

Lehetővé teszi ez a lelkigyakorlat, hogy kiszakíts egy kis időt a mindennapi rohanásból, s újra tudatosítsd magadban Krisztus közelségét, jelenlétét az életedben. Arra hívunk, hogy mélyítsd kapcsolatodat Vele, új módon hívd be az életedbe ezen a karácsonyon, és ne félj szétsugározni az Ő szeretetét.

Ferenc pápa mondja egyik apostoli buzdításában: “Isten igéjének imádságos olvasása ... lehetővé teszi, hogy megálljunk, és figyeljünk a Mester hangjára”. Ha ezt tesszük, megtaláljuk “a lámpást lépteinkhez, a fényt, mely megvilágítja utunkat”.

Reméljük, hogy mialatt a most következő szövegekkel imádkozol, és elmélkedsz a szentírási szakaszokon, egyre nyilvánvalóbbá válik számodra Isten működése az életedben.

Nyitólap