Tekints vissza a lelkigyakorlatra

Evangéliuma elején Márk összegyűjti Jézus néhány tipikus tevékenységét, amit szolgálata során végezni fog. Tanít a zsinagógákban. Betegeket gyógyít. Tömegeket lát vendégül. Szembeszáll a gonosszal. Vitába száll olyanokkal, akiknek az Isten-felfogása nagyon különbözik az övétől. Aztán mind e tevékenykedés közben azt látjuk, hogy kora reggel kimegy magában egy elhagyott helyre, a pusztába, imádkozni. Ez a kép talán ábrázolja, milyen volt számodra ez a lelkigyakorlat.

Akárcsak más hosszabb, imádkozással töltött időszakok után, most, a lelkigyakorlat végén, érdemes visszatekintenünk. Szakíts rá időt, hogy fellapozd esetleges jegyzeteidet, vagy újraolvass néhány szentírási szakaszt. Figyeld meg, ugyanúgy látod-e a leírtakat, mint mikor először találkoztál velük, vagy valami megváltozott? Talán észreveszel valamit, amin akkor átsiklottál. Egy-két szó, gondolat előugrik, fontosabbnak látszik most, mint mikor először láttad. A következő kérdések segíthetnek a visszatekintésben:

• Mi az első dolog, ami eszembe jut a lelkigyakorlatról, ahogy rágondolok?
• Fel tudok-e idézni olyan alkalmakat ima közben vagy máskor a lelkigyakorlaton, amikor úgy éreztem, nagyon élek, és nagyon közel vagyok Istenhez?
• Előfordult-e, hogy az olvasott szentírási szakasz kihívás elé állított?
• Mi változott Istennel való kapcsolatomban a lelkigyakorlat kezdete óta?
• Mi az, amit semmiképpen sem szeretnék elfelejteni?
• Mire van leginkább szükségem Istentől, ahogy továbbindulok?

Az elmúlt időszakban láthattuk, hogy a pusztaság egy adott terület is lehet, kívül Palesztina falvain, városain, de jelképezheti azokat a helyeket, lehetőségeket is, ahova a mindennapok zajából visszahúzódhatunk, hogy Istennel legyünk. Az ilyen puszta lehet békés, de kihívás elé is állíthat. Ugyanakkor nehéz elképzelni olyan keresztény életet, amelyhez nem tartozik hozzá legalább néhanapján a pusztábavonulás. Talán ez a lelkigyakorlat segített egy kicsit megérteni, hogyan zajlik egy ilyen utazás. Miközben hálát adsz Istennek minden ajándékért, amit a lelkigyakorlat során kaptál, kérd, hogy maradjon veled továbbra is, legyen ott mindig, valahányszor kimerészkedsz a pusztába.

Nyitólap