• Csendesedj el

  Maradj csendben pár percig, hogy az általad választott módszerrel összeszedetté válj, és nyitott szívvel figyelj Isten szavára.
  • Ha követted eddig a lelkigyakorlatot, már kipróbáltál néhány módszert, ami segíti az elcsendesedést. Megfigyelted a körülötted hallható hangokat. Tested különböző jelzéseit. Követted légzésed ritmusát. Csendben, kényelmesen várakoztál, vagy felidéztél régi emlékeket, amikor biztonságban, nyugalomban érezted magad. Most válassz egyet e módszerek közül, talán azt, amelyik neked legjobban bevált.
  • Maradj csendben pár percig, hogy az általad választott módszerrel összeszedetté válj, és nyitott szívvel figyelj Isten szavára.
 • Szentírási szakasz

  Iz 35,1-7

  Örüljön a puszta és a kiaszott vidék, ujjongjon a sivatag és viruljon! Virulva viruljon, mint a liliom, és örömében ujjongva daloljon! Mert övé a Libanon dicsősége, a Kármel és a Sáron pompája; meglátják az Úr dicsőségét, Istenünk ragyogó fönségét. Erősítsétek meg az elernyedt kezeket, és a roskadozó térdeket szilárdítsátok meg! Mondjátok a csüggedt szívűeknek: „Bátorság! Ne féljetek! Nézzétek, eljön Istenetek, eljön, hogy bosszút álljon és megfizessen. Maga az Isten jön el, hogy szabadulást hozzon nektek.” Akkor megnyílik a vakok szeme, s a süketek füle hallani fog. Ugrándozik majd a sánta, mint a szarvas, és a némák nyelve ujjongva ujjong. Mert vizek fakadnak a pusztában, folyóvizek a sivatagban. A száraz vidék tóvá változik, a szomjas föld vizek forrásává. A sakálok egykori lakóhelyén zöldellő fű és nád terem…

 • Elmélkedés

  Isten reménységgel teli jövőt tervezett mindnyájunknak. A pusztaság kivirágzik, az emberi fájdalomnak vége lesz.
  • A szentírási szakaszok, melyekkel eddig imádkoztunk lelkigyakorlatunk során, két dolgot mindenképpen elmondtak a pusztáról. Egyrészt, hogy a puszta egy olyan hely, ahol Istennel találkozhatunk. Jézus és Mózes, Hágár és Ismael, Ozeás és Izajás, és Izrael egész népe – mind találkoztak Istennel ilyen látszólag kietlen helyeken. Ahogy elmélyül most imád, gondolj azokra, akik veled járják végig ennek a lelkigyakorlatnak az útját.
  • A másik dolog, ami tudatosulhatott bennünk, hogy nem könnyű a pusztában lenni. Izrael népe fellázadt, Hágár kétségbeesett, Jézust megkísértette az ördög. Tekintsd egy pillanatig ilyen pusztaságnak életed kihívást jelentő mozzanatait.
  • A mai szakasz azt üzeni, hogy nem a kihívásoké a végső szó. Isten reménységgel teli jövőt tervezett mindnyájunknak. A pusztaság kivirágzik, az emberi fájdalomnak vége lesz. Csak úgy tudod mindezt átélni, ha valóban meghallottad ezeket az ígéreteket.
  • Hogyan értelmezhetők ezek az ígéretek a te saját életedben? Minek kellene megtörténnie, hogy kimondhasd: “Isten mindent megadott nekem, amit ígért”?
 • Beszélgess Istennel

  Tudod kérni Istentől, hogy küldjön ki a világba a remény üzenetének hírnökeként?
  • Érzed, hogy örömteli reménységgel töltenek el az ebben a szakaszban olvasott ígéretek? Próbáld átgondolni, hogyan válaszolsz Istennek, aki biztosít róla, hogy így fogod meglátni az ő dicsőségét.
  • Itt és most, Isten jelenlétében, nevezd meg életed pusztaságait – tönkrement kapcsolatokat, beteljesületlen álmokat, többszörös bukásokat. Kérd, hogy úgy bánjon Isten ezekkel a területekkel, ahogy a pusztával bánt az olvasott szentírási szakaszban.
  • Ezek a mondatok egyrészt elénk tárják Isten tervét, másrészt felszólítanak, hogy a jó hírt, amit hallottunk, adjuk tovább azoknak, akiknek szükségük van rá. Tudod kérni Istentől, hogy küldjön ki a világba a remény üzenetének hírnökeként? Kik azok, akiknek szerinted leginkább van szükségük arra, hogy meghallják ezeket az ígéreteket?
  • Mivel ez az utolsó imaidő volt, zárd azzal, hogy megköszönöd Istennek mindazt, amit a lelkigyakorlat alatt kaptál.
Nyitólap