• Nézz vissza a lelkigyakorlatra

  Adventi lelkigyakorlatunk folyamán Isten különleges, felülmúlhatatlan örömével találkoztunk, mely Krisztus születésében testesült meg. Izajás szavain, Zakariás, Erzsébet, Mária, József és a pásztorok szemén keresztül belepillanthattunk a várakozásba, az adventbe, mely e hatalmas szeretetaktust megelőzte. Szánjunk most időt arra, hogy visszagondolunk lelkigyakorlatunkra, és mint Mária, aki kincsként őrizte szívében az eseményeket és gyakran elgondolkozott rajtuk, emlékezzünk vissza mi is arra, mit tanultunk, mire figyeltünk fel, ami segíthetne, hogy mi is az öröm hírnökeivé váljunk.

  Mielőtt befejeznéd a lelkigyakorlatot, kérd meg Jézust, őrizze meg benned a kegyelmeket, amiket kaptál tőle. Tudtál szívből imádkozni? Volt-e olyan szentírási rész vagy kép, mely különösen visszhangra talált a lelkedben? Talán új megvilágításba került, mit jelent Isten örömajándéka. Ha újra imádkoznál ezzel a lelkigyakorlattal, melyik lenne az a rész, amelyhez szívesen visszatérnél?

  Lelkigyakorlata második hetén Loyolai Szent Ignác arról beszél, hogy a karácsony misztériumán való elmélkedés nem más, mint “képzeletben végigjárni az utat Názárettől Betlehemig”. Azt javasolja, képzeljük el a betlehemi jelenetet, gondoljuk el, ki mit mond, figyeljük meg szavaikat, elmélkedjünk rajtuk. Azután “reflektáljunk” erre a misztériumra, és “szedjünk róla gyümölcsöt”. Próbáld meg, képzeld magad elé a betlehemi jelenetet. Jézus egy szegényes istállóban született, szegény családba, a kor közönséges emberei közé. Születése első tanúi egyszerű pásztorok voltak. Lépj be a jelenet csendjébe. Mit jelent mindez számodra?

  Jézus, az emberré lett Isten, aki ilyen egyszerű közegbe született, szeretne belépni a te életed mindennapi eseményeibe.  Ez a karácsony igazi üzenete: Emmánuel – Isten velünk – eljön hozzánk szívünk mélyébe, és hív, hogy ott találkozzunk vele. Szeretett gyermekei vagyunk, és mindenütt rátalálhatunk: otthon és a munkahelyünkön, csendben és szóban, magányban vagy baráti társaságban, a vidék szépségében vagy a nyüzsgő városi életben. Leginkább hol tudatosodik benned Jézus jelenléte? Hagyd, hogy nézzen téged, beszélj hozzá szívből, mondd el, milyen élmény volt ez a lelkigyakorlat. Oszd meg vele örömödet és bánatodat, reményedet és félelmeidet.

  Hogyan segít neked az elvégzett lelkigyakorlat, ha az előttünk álló időszakra tekintesz? Mire emlékszel? Mit szeretnél megőrizni belőle? Éreztél közben valamikor különös kegyelmet, örömöt? Jelentett-e valami kihívást, nehézséget? Éreztél-e ellenállást? Van-e valami, amire örömteli izgalommal vársz? Karácsony és újév közeledtével kérd Jézust, hogy tudd teljesen átélni jelenlétét. Kérj tőle segítséget, erőt és örömöt a jövőre nézve. Tudván, hogy ezen az úton együtt jártok, lépj most közelebb Jézushoz, és ajánld fel neki az utolsó imaperceket.

 • Feedback

  We are always glad to hear from people who have completed our retreat 'Messengers of Joy '. Please use the feedback form to send us a message.

Nyitólap