• Köszöntés

  Isten hozott adventi lelkigyakorlatunkon, melynek címe: Az öröm hírnökei. Az “advent” szó a latin “adventus”-ból származik, jelentése: “eljövő”, “közeledő”. Az advent lehetőség, hogy időt szakítsunk Jézus örömteli várására, Jézuséra, aki Emmánuel, a velünk lévő Isten. Az, hogy Isten gyermekként érkezik közénk, hitünk egyik legnagyobb kincsét: az örömöt idézi. Az adventi időszakban kiléphetünk egy kis időre a világ forgatagából, lassíthatunk, elgondolkozhatunk, hogy örömteli szívvel jussunk el a karácsonyhoz, mely minden keresztény számára az öröm ünnepe.

  Az idei adventben a karácsonyi történet néhány ismerős momentumán fogunk elmélkedni Izajás könyvéből és Lukács evangéliumából vett részletek alapján. A várakozásnak ebben az időszakában imádság és elmélkedés segítségével mélyülünk el a karácsony misztériumában, hogy valóban készen álljunk, mikor Jézus az életünkbe érkezik. Isten egész népével együtt vágyakozva várjuk Krisztus eljövetelét. Különösen azokkal, akiknek valami módon közük volt Jézus érkezéséhez: Izajással, Zakariással, Erzsébettel, Máriával, a pásztorokkal, és megfigyeljük, hogyan hirdette meg Isten Jézus eljövetelének örömteli üzenetét.

  Izajás jövendölése Jézus születéséről örömteli jóslat volt. Isten már az ószövetségi időkben kinyilatkoztatta tervét, hogy Messiást fog küldeni a világba. A Zakariásnak megjelenő angyal szintén örömüzenetet hozott: meghirdette, hogy sok ember fog örülni a kis János születésén, aki Keresztelőként az Úr útját fogja előkészíteni.

  És valóban, Keresztelő János már magzat korában repesett az örömtől, mikor Mária meglátogatta Erzsébetet. Mikor pedig Mária világra hozta a Megváltót, az angyalok “nagy örömöt” hirdettek a pásztoroknak.

  Újrahallgatva, újraolvasva ezeket a történeteket, átéljük a készület idején, mit jelent “az öröm hírnökének” lenni. Most, a lelkigyakorlat kezdetén, vizsgáld meg gondolataidat, érzelmeidet, hogyan viszonyulsz ehhez az örömhöz. Érzel-e örömöt, ahogy Krisztus eljövetelének ünnepét várod? Vagy beárnyékolja életedet az év e szakára jellemző nyüzsgés és idegesség? A mostani adventben arra hívunk, hogy fedezd fel újra Krisztus örömét, mely ezeknek a kivételes embereknek a közvetítésével áradt szét azon az első karácsonyon.

 • Gyakorlati tudnivalók

  Elöljáróban néhány gyakorlati javaslattal szeretnénk segíteni neked, ha még nem végeztél ilyen lelkigyakorlatot, illetve emlékeztetnénk a korábbi tudnivalókra. A lelkigyakorlat négy imaidőből áll. Lehetőleg az adventi négy hétre szétosztva végezd őket. Először is gondold át, mennyi időt tudsz egy-egy alkalomra szánni. Jó volna már előre leszögezni ezt, és be is tartani, hogy minden elmélkedésre lehetőleg ugyanannyi időt fordíts. Az elmélkedések anyagát úgy állítottuk össze, hogy elegendő legyen tizenöt-húsz perces imaalkalmakra. De szánhatsz több időt is az összeszedettség elérésére, vagy vissza-vissza térhetsz napközben az elmélkedések közben felmerült gondolataidhoz.

Nyitólap