• Csendesedj el

  Adj át Istennek mindent, ami foglalkoztat, és hagyd is ott nála egy darabig

  Ennek az imaidőnek az elmélkedés részét Fr James Martin Seven Last Words című könyve hatodik fejezete alapján szerkesztettük, a Harper Collins Kiadó szíves engedelmével.

   

   

  • Az imaidő elején most helyezkedj el kényelmesen. Találj egy olyan pozíciót, amit természetesnek érzel. Engedj el minden feszültséget, ami rajtad van. Főleg a válladat lazítsd el, mert nagyon sok feszültség terhe a vállunkat szokta feszesen tartani. Adj át Istennek, tegyél le mindent, ami foglalkoztat. Aztán csak egyszerűen maradj az Ő jelenlétében egy-két percig.
 • Meghívás

  A keresztrefeszítés egyike volt az elképzelhető legfájdalmasabb halálnemeknek
  • Jézus sokféle szenvedést élt át Nagypénteken. A keresztények általában a testi szenvedésére szoktak koncentrálni. És ez persze helyes is, mert nagyon szenvedett fizikailag. Ahogy már említettem, a keresztrefeszítés egyike volt az elképzelhető legfájdalmasabb halálnemeknek, amit a rómaiak épp ilyen céllal tökéletesítettek ki – ha szabad ezt a szót használnunk.
  • Jézust megfosztották ruháitól, meztelenre vetkőztették, ezzel tetézve a keresztrefeszítés szégyenét. Nyilvános látványosság volt, nemcsak azért, hogy intő jel legyen, hanem hogy felerősítsék az áldozat szenvedését haldoklás közben. Mindenki meg volt hívva, és szabadon kommentálhatta a látottakat.
  • Mai olvasmányunk egyetlen mondat János evangélumából. De ez a mondat rámutat Jézus feladatának nagyságára.
 • Szentírás

  Jn 19,30

  Amint Jézus megízlelte az ecetet, így szólt: „Elvégeztetett!” Aztán lehajtotta fejét és kilehelte lelkét.

 • Elmélkedés

  Halálával a kereszten Jézus felfedi, kicsoda ő valójában: ő az Atya megnyilvánulása
  • Gondolj azokra a napokra, hónapokra, évekre, melyeket Jézus a feladatára szánt. Először ott volt a több évtizedes előkészület, mialatt ifjúként készült hivatására és imádkozott róla, majd elhatározta, hogy felveszi keresztségünket János kezéből. Ezután következett a kimerítő próbatétel a pusztában. Gondolj az erőfeszítésre, mellyel kiválasztotta apostolatait és türelmesen oktatta őket, majd a mérhetetlen energiára, amit Júdeában, Galileában és azon is túl vándorlásra, gyógyításra, a tömegek tanítására fordított – mindezt azért, hogy segítsen az embereknek megérteni, mit jelent meghívásuk Isten országába.
  • Most gondolj Jézusra a kereszten. Annyit tud, hogy mindent megtett, amit tehetett az Atyáért, de vajon halála után mi lesz követőinek kis csapatával, folytatódik-e a “projekt” aminek alapjait lefektette? Milyen gondolatok foglalkoztathatták a kereszten?
  • Általában tisztában vagyunk azzal, mekkora testi fájdalmat élt át Jézus. Rengeteg keresztény műalkotás témája ez, melyek főleg Jézus fájdalomtól eltorzult arcára, meggyötört testének látványára koncentrálnak. Előzőleg beszéltünk a fájdalomról, amit amiatt érzett, hogy barátai is elhagyták, és a mérhetetlen lelki teherről, hogy látszólag Isten is magára hagyta. Nem lehet túlhangsúlyozni azt a testi, érzelmi és spirituális gyötrelmet, amit Jézuusnak el kellett szenvednie.
  • Stanley Marrow SJ atya írja: “Halála a kereszten felfedi, kicsoda Jézus valójában: ő az Atya megnyilvánulása”. Hogy miért? Azért, mert megmutatja, milyen mélységes Isten szeretete irántunk. “Ilymódon kereszthalálában, abban, ahogy totálisan engedelmeskedett az őt küldő akaratának, kinyilatkoztatja kiváltságos személyazonosságát: ő az Atya egyetlen Fia.”
  • Szent Ignác klasszikus művében a Lelkigyakorlatokban egyik imamódként ajánlja, hogy képzeljük lelki szemeink elé Jézus életének fontosabb pillanatait, köztük a keresztrefeszítést, és közben kérdezzük meg magunktól, hogy ő hogyan élte meg mindezt.
 • Beszélgess Istennel

  • Mind átéltük már, milyen az, amikor valami fájdalmas véget ér. Rengeteg igyekezetet, pénzt és lelkesedést fektettél egy nagyszabású tervbe. Tele voltál reménységgel, és most látszólag az egész semmivé lett. Szörnyű érzés. Talán nem vettek fel arra a szakra, amit el szerettél volna végezni. Volt egy karrierálmod, ami nem teljesült. Szerettél volna együtt megöregedni a társaddal, de házasságotok tönkrement. Gyermekeidről szőtt álmaid nem valósultak meg, vagy maga a gyermekvállalás volt sikertelen. Talán az egészséged omlott össze. Mindenesetre eljött egy nap, amikor mérhetetlen szomorúsággal kimondtad: “Vége”. “Elvégeztetett.” Fel tudsz idézni ilyen teljesületlen álmot, valamit, ami fájdalmas véget ért? Engedd, hogy Jézus veled legyen szomorúságodban.
  • Mi érezhetjük, hogy füstbe mennek álmaink, de Istennek más álma van rólunk.  Érezhetjük, hogy valami nem működik, de Isten más terveket tartogat számunkra. Talán átéljük, hogy meghalt a remény, de Isten minden remény forrása. “Minden jó lesz, minden jó lesz, minden rendben lesz” – írta a tizennegyedik században az angol misztikus, Boldog Norwichi Julianna. Vagy ahogy manapság mondjuk: végül minden jóra fordul. És ha még nincs minden jól, azt jelenti, még nincs itt a vég. Az imaidő záró perceiben kérdezz rá Istennél, milyen álmokat dédelget rólad, és beszélj neki valamiről, amiben reménykedsz.
Nyitólap