• Csendesedj el

  Megszabadulsz a feszültség egy részétől, ha kilégzéskor elképzeled, hogy átadod Istennek

  Az imaidő elmélkedő részét Fr James Martin Seven Last Words című könyve 5. fejezete alapján szerkesztettük a Harper Collins Kiadó szíves engedelmével.

   

   

  • Isten elé érkezve ma figyeld meg, hogy érzed magad fizikailag. Meleged van? Fázol? Kényelmesen ülsz? Ellazult vagy feszült vagy? Koncentrálj most a talpadra, ahogy a padlóval érintkezik, aztán az öltözetedre lentről egészen a válladig, és közben vedd észre tested jelzéseit, érzéseit. Következzenek az ujjaid, kezed, karod, vállad. Gyakran a vállunk viseli a terhet, ha feszültséget érzel benne, lazítsd el. Most a fejedet, az arcizmaidat figyeld, ernyeszd el, ha feszültnek érzed. A szemed, az ajkad környékét, az álladat. Segít ellazulni, ha a légzésedre koncentrálsz, és kilégzéskor képzeld el, hogy a feszültséget átadod, átengeded Istennek. Van-e valamilyen üzenete a testednek, amire érdemes odafigyelni?
 • Meghívás

  Jézusnak is volt izomláza, fájt a feje, hányingere volt, náthás lett, és még a bokáját is kificamíthatta.
  • Jézusnak is volt teste. Hadd ismételjem meg: Jézusnak volt teste. Sok embernek nehézséget okoz elismerni Jézus embervoltát. Sokan közülünk szinte kizárólag azokkal a történetekkel foglalkoznak, melyek Jézus istenségét tükrözik: ő Isten Fia, aki vándorlásai során gyógyít, halottakat támaszt fel, viharokat csendesít le, és más csodákat művel, melyekhez isteni erővel kell rendelkeznie.
  • Mondjuk ki még egyszer világosan: Jézus megszületett, élt és meghalt. Az arámul Jesuának nevezett gyermek ugyanolyan tehetetlenül lépett a világba, mint bármelyik más újszülött, és ugyanúgy függött a szüleitől. Szoptatni kellett, ölbe venni, ringatni és tisztába tenni.
  • Jézusnak teste volt. Tudjuk, hogy néha elfáradt. Egyik evangéliumi részben a csónak mélyén alszik. Neki is volt izomláza, fájt a feje, hányingere volt, náthás lett, és még a bokáját is kificamíthatta. Ugyanúgy izzadt, tüsszentett és vakarózott, mint bármelyikünk. Megtapasztalt minden testi megnyilvánulást, ami az emberre jellemző – kivéve a bűnt. E testi megtapasztalások közé tartozik az éhség és – mint a kereszten az itt következő Márk evangéliumi részlet szerint – a szomjúság is.
 • Szentírás

  Jn 19,28-29

  Jézus tudta, hogy már minden beteljesedett. De hogy egészen beteljesedjék az Írás, megszólalt: „Szomjazom!” Volt ott egy ecettel teli edény. Belemártottak egy szivacsot, izsópra tűzték és a szájához emelték.

 • Elmélkedés

  Jézus megérti, min mész keresztül fizikailag
  • Próbálj visszaemlékezni, mikor voltál legszomjasabb életedben. Talán épp egy futóversenyen vettél részt egy nyári délelőtt, vagy a városban gyalogoltál tikkasztó hőségben, esetleg kórházi ágyon feküdtél, és az éjszakás nővér elfelejtett megitatni.
   Jusson eszedbe, milyen jó volt az első korty víz ezután. Úgy érezted előtte, hogy már nem bírod tovább, és mikor a folyadék végigsimogatta a szádat, torkodat, csodálatosnak érezted, megkönnyebbültél, elégedetté tett.
  • A keresztrefeszítés egyike volt a legborzalmasabb, lassú haldoklással járó halálnemeknek. Júdea szikrázó napja alatt Jézus rettenetesen szomjazott, mert emberi teste volt.
  • Mindazoknak, akik ezt a lelkigyakorlatot végzik, van valamilyen testi problémájuk, ami keresztet jelent az életükben. Lehet ez apróság is, mint egy megfázás. De lehet komolyabb is, egy krónikus betegség, ami leszívja az energiát. Sőt akár életveszélyes állapot is lehet. Amikor súlyos a kereszt, Isten nagyon távolinak tűnhet. Felvetődik benned a kérdés, hogy vajon egyáltalán törődik-e veled. Jézus megérti, min mész keresztül. Istennek volt teste. Pontosabban Istennek van teste, mert Krisztus feltámadt, igazán és valóságosan.
  • A Feltámadt Krisztus viszi magával embervoltának tapasztalatait, beleértve a szenvedést is. Emlékszünk, hogy egyik első megjelenésekor feltámadása után megmutatta sebeit a tanítványoknak. Tamás apostolnak mondta: “Nyújtsd ide az ujjadat és nézd kezemet! Nyújtsd ki a kezedet és tedd oldalamba! S ne légy hitetlen, hanem hívő!”
 • Beszélgess Istennel

  Isten vágyik a veled való kapcsolatra
  • Amikor tehát imádkozol, nemcsak azért ért meg Isten, mert ő mindentudó, szeretete végtelen, és együttérző mindenkivel.Olyan valakihez imádkozol, aki azért ért meg, mert ő maga megtapasztalta azt, amit te átélsz.
  • Nagyon sok ember a világon naponta megtapasztalja a szomjúságot. Nem jut tiszta víz mindenkinek. Mivel tudjuk, hogy testvérek vagyunk, és mindnyájan együtt alkotjuk Krisztus Testét, mondhatjuk, hogy Jézus Teste most is szomjazik, most is szenved. Ha tehát elszomorított Jézus szomjazása a kereszten kétezer évvel ezelőtt, ejts egy könnyet Testének azon tagjaiért, akik most, ebben a pillanatban is szomjaznak. Ejts egy könnyet azokért, akik ma testi szenvedést élnek át. Akik éheznek vagy szomjaznak, mezítelenek vagy börtönben vannak, akiket megkínoznak, akik éhínségben élnek, akiket megtámadtak, vagy rendszeresen bántalmaznak. Ejts egy könnyet, és próbálj tenni valamit értük. Engedd, hogy a szomorúság tettre késztessen. Végülis ez az egyik módja annak, ahogy Isten feltámasztja bennünk a segítőkészséget. Mit tudnál tenni, hogy segíts a szomjazókon?
  • Ennek az imaidőnek a végén gondolj arra, hogy Isten akarja, hogy imádkozz Hozzá. Kapcsolatra vágyik veled. Olyannyira, hogy lejött a földre, és vállalta érted a testi szenvedést. Azért jött el hozzánk, hogy kapcsolatba lépjen velünk. Nagyon vágyik erre. Úgy is mondhatnánk, szomjazik rá. Beszélgess hát Istennel mindarról, amit ebben az imaidőben megtapasztaltál, átgondoltál, és éld át a Vele való kapcsolat örömét.
Nyitólap