• Csendesedj el

  Gyakran van részünk megvilágosító pillanatokban, amikor felismerjük, hogy Isten velünk van.

  Ennek az imaidőnek az elmélkedés részét Fr James Martin The Seven Last Words című műve alapján szerkesztettük a Harpers Collins Kiadó engedélyével.

  • El-elsötétülő világunkban gyakran van részünk fénylő pillanatokban, melyek nem csak utat mutatnak, de eszünkbe juttatják, hogy Isten velünk van. Ahogy ma imához készülődsz, tudatosítsd magadban a fény létezését, mely mindenre rávilágít, és mindent elrendez.

   

 • Meghívás

  Megtapasztaltad-e már a radikális megbocsátás élményét?
  • Próbálj visszagondolni egy olyan alkalomra, ami radikális megbocsátással járt. Egy meghökkentő történetre, amit újságban vagy internetes hírcsatornán olvastál, vagy a televízió hírműsoraiban hallottál. Emberek, férfiak és nők megbocsátanak azoknak, akik szörnyű bűnöket követtek el ellenük vagy még inkább családtagjaik, szeretteik ellen.
  • Most pedig próbálj a saját életedből felidézni egy olyan helyzetet, amire azt mondod: “Sosem tudom megbocsátani. Ki van zárva.” Talán megcsalt a házastársad, elárult egy jóbarát, becsapott az üzlettársad. Azt mondod talán, hogy túl nagy a bűne. Ha eszedbe jutott valami, tartsd a tudatod felszínén, mialatt meghallgatod vagy elolvasod mai olvasmányunkat.
 • Szentírás

  Lukács 23,26-37

  Ahogy elvezették, megállítottak egy cirenei embert, Simont, aki éppen a mezőről tartott hazafelé. Vállára adták a keresztet, hogy vigye Jézus után. Nagy tömeg követte, asszonyok is, akik jajgattak és sírtak miatta. Jézus hozzájuk fordult: „Jeruzsálem leányai – mondta nekik –, ne engem sirassatok. Inkább magatokat és gyermekeiteket sirassátok, mert jönnek majd napok, amikor azt fogják mondani: Boldogok a meddők, akik nem szültek, nem szoptattak. Akkor majd unszolni kezdik a hegyeket: Omoljatok ránk! És a dombokat: Takarjatok el! Mert ha a zöldellő fával így tesznek, mi lesz a sorsa a kiszáradt fának?”

  Két kivégzésre ítélt gonosztevőt is vittek vele. Amikor odaértek arra a helyre, amelyet Koponya-helynek hívtak, ott fölfeszítették, s a gonosztevőket is vele, egyiküket jobbról, másikukat balról. Jézus pedig mondta: „Atyám, bocsáss meg nekik, hisz nem tudják, mit tesznek.” Ruháján sorsot vetve megosztoztak. A nép bámészkodott, a főtanács tagjai gúnyolódtak: „Másokat megmentett – mondták –, most mentse meg magát, ha ő a Messiás, az Isten választottja.” Gúnyt űztek belőle a katonák is, odamentek és ecettel kínálták: „Ha te vagy a zsidók királya, szabadítsd meg magad!” – mondták.

 • Elmélkedés

  Jézus olyannak látja az embereket, amilyenek
  • Figyeld meg, mit tesz Jézus a kereszten. Ha valakinek volt oka nem megbocsátani, hát neki volt. Ha valakinek volt oka haragra, Jézusnak volt. Ha valaki is úgy érezhette, igazságtalanul üldözik, Jézus volt az. És mégis, bár a római katonák nem mutatnak megbánást, Jézus nemcsak megbocsát nekik, de imádkozik is értük. Így könyörög: “Atyám, bocsáss meg nekik”.
  • Figyeld meg az érvelését: “Nem tudják, mit cselekszenek”. Ez itt a lényeg. A tudósok értelmezése szerint azt akarja mondani, hogy “nem tudják, hogy Isten Fiával bánnak így”. De a bűnt elkövető emberek gyakran nem gondolják meg, mit tesznek. Ha sikerül így látnod, talán közelebb jutsz a megbocsátáshoz.
  • Jézus mindig lát. Túllát azon, amit a körülötte lévők látnak. Olyannak látja az embereket, amilyenek valójában. Amikor ránéz a házasságtörésen ért asszonyra, nem csak a bűnét látja. Egy embert lát, akinek megbocsátásra és gyógyulásra van szüksége. Ezt teszi a kereszten is. Nemcsak hóhérokat lát. Férfiakat lát, akik – valószínűleg kényszer alatt – szörnyű dolgokat művelnek. Látja és szereti őket, és így meg tud bocsátani.
  • A megbocsátás ajándék, amit a másiknak és önmagadnak adsz. Jézus tudja ezt. És nemcsak szavaival hirdeti az evangéliumokban, hanem be is mutatja nekünk. Még a kereszten is tanít minket.
 • Beszélgess Istennel

  Az igazi megbocsátás Isten ajándéka
  • A nagy kérdés: hogyan lehet ide eljutni? Talán szeretnél megbocsátani, de úgy érzed, képtelen vagy rá. Szeretnéd elengedni a neheztelést, de nyilvánvalónak tűnik, hogy nincs erőd rá. Hogy érzel most az adott helyzettel kapcsolatban, amit az előbb felidéztél? El vagy keseredve? Gyengének érzed magad? Szeretnél megbocsátani?
  • Kezdetnek az is jó, ha csak érzed, hogy szeretnél megbocsátani. Az őszinte megbocsátás ugyanis Isten ajándéka. Ha pedig nem is vágysz arra, hogy meg tudj bocsátani, miért nem kéred Istent, hogy adja meg neked ezt a kegyelmet?
  • Loyolai Szent Ignác gondolatát kölcsönvéve, még ha nincs is benned a megbocsátás vágya, de vágyakozol erre a vágyra, az már elég. Isten ennyivel is tud mit kezdeni. Ajánld fel most Istennek ezeket az érzéseidet.
  • Talán azt gondolod: “Képtelen vagyok rá”. Igazad van. Te képtelen vagy. Isten viszont képes. Ahogy a mai imaidő végére érsz, egy darabig még foglalkozz mindazzal, ami elmélkedésed során felmerült benned: a jóval és a rosszal is, azzal, amit kihívásként éltél meg, vagy ami közelebb vitt Istenhez.
Nyitólap