• Csendesedj el

  Legtöbb ember könnyebben el tud mélyedni az imádságban, ha időt szán az elcsendesedésre. Ezért minden imaóra elején javasolni fogunk egy csendgyakorlatot, és végig is vezetünk rajta. Biztos lesz olyan, ami a többinél jobban beválik, figyelj oda, és ha találsz ilyet, akkor azt végezd több alkalommal. Ma például meg fogjuk állapítani, hogy testünk bölcs. Gyakran megfeledkezünk erről, pedig ha figyelünk rá, testünk beszélni kezd hozzánk, és olyasmit mondhat, amit tudatunkkal elszalasztottunk.

  Ha szeretnéd, maradj ülve, vagy álldogálj, de sétálhatsz is. Figyeld meg, hogy érzi magát a tested. Meleged van, vagy inkább fázol? Jól érzed magad, vagy kényelmetlenül? Ellazult vagy, vagy inkább feszült? Összpontosíts a talpadra, ahogy a padlóval/földdel érintkezik. Mit viselsz a lábadon? Innen kiindulva menj végig a testeden egészen a válladig, közben figyelj meg minden érzést, érzetet. Ez után az ujjaid következnek, majd a két kezed, karod, fel a válladig. A feszültséget gyakran a vállunkon hordjuk. Ha észreveszed, hogy valamelyik izmod feszes, lazítsd el, engedd ki a feszültséget. Következzék a nyakad, fejed, arcizmaid – ha feszültséget érzel valahol, lazítsd el. Szemed körül, szád körül, az álladban... Kiengedheted a feszültséget úgy, hogy mialatt kifújod a levegőt, elképzeled, hogy átadod Istennek, hadd áradjon bele Istenbe. Akar-e a tested mondani ma neked valamit?

 • Elmélkedés

  Isten látta, hogy nagyon jó mindaz, amit alkotott.

  Ó, Bölcsesség! Te a magasságbeli Isten ajkán születtél,
  erőddel elérsz a világ egyik végétől a másikig,
  és üdvösen igazgatod a világmindenséget:
  Jöjj, taníts meg minket okosan élni!

  Közelítsük meg úgy ezt a szépséges szöveget, hogy visszamegyünk a kezdetekhez. A következő mese nem más, mint a teremtés és bűnbeesés történetének feldolgozása. Istennek minden nagyon tetszett, amit alkotott a világban. A féltékeny Sátán azon törte a fejét, hogy tehetné tönkre az egészet. Látta, hogy Isten ereje az ajkáról elhangzó igében van, ezért így szólt hozzá: “Engedd, hogy pecsételjem le a nyelvedet, és kísértsem meg teremtményeidet. Lássuk, hogy boldogulnak egyedül.” Furcsa, de Isten beleegyezett. Sátán ekkor munkához látott, és bűnre kezdte csábítani az embereket. A Sátán-ihlette bűn hatása nyilvánvaló volt Isten mindent látó szeme előtt, odafordult hát a Sátánhoz, és felemelte egy ujját. Sátán megértette, hogy Isten ki akar mondani egyetlen szót, úgy határozott, hogy megengedi neki. Ugyan mit számít egyetlen ige a rengeteg kidolgozott gonoszsággal és a bűnre való hajlammal szemben, mely az emberiségben meggyökeresedett. Emellett, alig várta, hogy gúnyt űzzön Isten tehetetlenségéből. A Sátán tehát eltávolította a pecsétet Isten szájáról, és Isten kész volt kimondani egy szót, amibe beleleheli szeretetének és bölcsességének teljességét. Így szólt: “Jézus”.

  Az Isten szájából a világba jött Bölcsesség most Lukács evangéliumában szól hozzánk.

 • Olvasmány

  Isten elküldte Gábor angyalt Galilea Názáret nevű városába egy szűzhöz, aki egy Dávid házából való férfinak, Józsefnek volt a jegyese, és Máriának hívták. Az angyal belépett hozzá és megszólította: „Üdvözlégy, kegyelemmel teljes! Veled van az Úr! ... Ne félj, Mária! Kegyelmet találtál Istennél. Gyermeket fogansz, fiút szülsz, és Jézusnak fogod elnevezni.”.
  (Lk 1, 26-28; 30b-31)

 • Beszélgess Istennel

  Karácsony ünnepe Isten bölcsességének meglepő voltát tárja elénk.
  • Isten bölcsessége a gyermek, akit egy fiatalasszony hoz világra, egy Rómával együttműködő korrupt vezetőkkel rendelkező nép körében, egy jelentéktelen városban.
  • Gondolkodj el Isten válaszán. Maradj egy kicsit Máriával, amikor megkapja a hírt, hogy “Gyermeket fogansz, fiút szülsz, és Jézusnak fogod elnevezni”.
  • A világ mai állapota elkeseríthet bennünket. Szeretnénk, ha Isten közbelépne, és tiszta gondolatokat sugallna mindazoknak, akik emberek - főleg a szegények - milliárdjait érintő fontos döntéseket hoznak. Azt akarjuk, hogy bölcsek legyenek.  
  • Most imádkozz egy darabig világi és egyházi vezetőinkért, hogy nyitottak legyenek Isten bölcsességének befogadására.
  • Karácsony ünnepe Isten bölcsességének meglepő voltát tárja elénk. Az Ő válasza a világ keserves helyzetére akkor is, most is és mindörökké: Jézus. Neked mit mutat Isten a megtestesüléssel?
  • Karácsony nem menekülést jelent a gonddal teli világból. Ideje újra megnéznünk, hogy Isten hogyan akar ideérkezni. Az Ó, Betlehem kis városa c. karácsonyi énekünk második versszaka így hangzik:

  Mily csöndesen, mily csöndesen,
      Adatik a csodás ajándék;
  Isten plántálja az emberszívekbe
      Az áldást, mit adhat az ég.
  Fül nem hallja érkezését,
      De e bűnáztatta nagyvilágban,
  Hol szelíd lelkek befogadják,
      A drága Krisztus színre lép.
      (Forrás - www.plebania.net)

  • Hogyan válaszolsz ennek az Istennek, aki színre lép?
Nyitólap