• Isten hozott

  Elmélkedő figyelmünk középpontjában az Ó-antifónák állnak, melyek hagyományosan Jézus várásához kapcsolódnak.

  Isten hozott idei adventi lelkigyakorlatunkon. Mint minden lelkigyakorlat, ez is alkalmat ad arra, hogy kicsit visszahúzódj a mindennapok sürgető feladataitól, imádságban elmélkedj kapcsolatodról Istennel, a körülötted élő emberekkel és a világgal, melyben élsz. Advent, amikor Krisztus fogadására készülünk, tökéletes alkalom egy ilyen lelkigyakorlat elvégzésére..

  Idén az Ó-antifónákat állítjuk figyelmünk középpontjába, melyek hagyományosan Jézus várásához kapcsolódnak. Talán leginkább Jézusra vonatkozó metaforáknak tekinthetjük a megszólításokat, ezekkel illetjük őt a karácsonyt megelőző napokon énekelt vesperásban a Magnificat előtt. Eredetük egészen Izajás prófétáig nyúlik vissza, ő írta le velük az eljövendő Messiást.

  Minden imaidőben egy antifónával foglalkozunk, igyekszünk kiaknázni a benne rejlő gazdagságot. Íme a hét Ó-antifóna, barátkozz meg velük:

  Ó, Bölcsesség

  Ó, Urunk

  Ó, Jessze Gyökere

  Ó, Dávid Kulcsa

  Ó, szent Virradat

  Ó, nemzetek Királya

  Ó, Emmánuel

  Talán ráismersz ezekre a megszólításokra az “Ó jöjj, ó jöjj, Emmánuel” kezdetű himnuszban, melyet minden karácsonyi időben hallgatunk, énekelünk. De belegondoltál valaha is, hogy mit fejeznek ki ezek a megszólítások Jézus természetéből, jelleméből? Mostani lelkigyakorlatunk segíteni fog, hogy friss szemmel és füllel figyelj arra, amit az Úr mondani akar neked.

  Adventi utazásunk elején gondolkozz el, hogyan vihetnek közelebb Jézushoz az elkövetkező hetek:

  Mit remélsz, milyen hozadéka lesz számodra ennek a lelkigyakorlatnak?

  Hogyan nézel Jézusra, milyennek látod őt?

  Hogyan beszélnél Jézusról valakinek, aki megkérne erre?

  Hogy szólítanád meg Jézust?

 • Gyakorlati megfontolások

  Gondolj arra, hogy Isten örömmel fogad erre a találkozásra, és jusson eszedbe, hány és hány ember szerte a világon veled együtt végzi most ezt a lelkigyakorlatot

  Kezdjük néhány gyakorlati megfontolással, melyek segítenek, ha még sosem végeztél hasonló lelkigyakorlatot, vagy eszedbe idézik a korábbiakat. Három szakaszban gondoljuk át ezeket: a) mennyi ideig, b) mikor és c) miért végezzük a lelkigyakorlatot..

  Mindenekelőtt fontold meg, mennyi időt tudsz szánni egy-egy imaidőre. Jó ezt előre leszögezni, és lehetőleg ragaszkodni hozzá. Így nem adod fel túl korán, ha üresnek, unalmasnak érzed, és nem is nyújtod el nagyon, ha jól érzed magad. Az egy imaidőre szánt anyag kb. 20-25 percet vesz igénybe, de lehet, hogy hosszabban tart, amíg előkészíted rá magad, vagy a végén szeretnél tovább csendben maradni. Ezek alapján jelölj ki egy időtartamot, amit rendszeresen be tudsz iktatni a szokásos tennivalóid közé.

  Most gondold át, a napnak melyik szaka az, amelyik leginkább alkalmas lesz a lelkigyakorlatra. Reggel vagy este, esetleg napközben? Ez egy másik kérdést is felvet: hol tudsz leginkább elvonulni imádkozni, elmélkedni? 

  Végül kérdezd meg magadtól, miért szeretnéd elvégezni a lelkigyakorlatot. Milyen lelki ajándékokra, áldásokra számítasz Istentől a rendszeres imában? Minden alkalmat azzal kezdj, hogy kéred ezeket az ajándékokat, vagy azt, amit Isten adni szándékozik neked.

  Ha ezeket a kérdéseket megfontoltad, készen állsz, hogy elkezdd a lelkigyakorlatot, melyet az Ó antifónák köré építettünk fel. Mielőtt elkezded, gondolj arra, hogy Isten örömmel fogad erre a találkozásra, és jusson eszedbe, hány és hány ember szerte a világon veled együtt végzi most ezt a lelkigyakorlatot.

Nyitólap