• Isten hozott

  Az adventi lelkigyakorlat lelki odafigyelés, hogy minél teljesebben készen legyünk Krisztus érkezésére
  • Isten hozott idei adventi lelkigyakorlatunkon.  A lelkigyakorlat visszavonulás. Sok nyelvben így is nevezik. A szónak két értelme van. Elsődleges jelentése katonai: visszavonulás a harcból. Másik, hozzánk közelebb álló jelentése imádságos visszavonulás egy időre, gyakran egy elszigetelt helyre. De sokak számára, akik ezt olvassák, a lelkigyakorlat, a visszavonulás nincs helyhez kötve. Nem egy lelkigyakorlatos házban történik, hanem belső, lelki összeszedettségben. Adunk nemsokára néhány ötletet, hogyan tudjuk létrehozni azt a minőségi figyelmet, jelenlétet, mely lehetővé teszi, hogy Isten Lelke szabadon működjön bennünk.
  • Ez egy adventi lelkigyakorlat. Sok nyelvben az adventnek is két értelme van, egyik hétköznapi, másik vallásos. Mi magyarok, a vallásos jelentését ismerjük: így nevezzük a karácsonyhoz vezető néhány hetes időszakot. Eljövetel, mely minden más érkezéstől különbözik, mindennél fontosabb, és megváltoztatja egész világunkat.Shakespeare Hamlet szájába adta ezt a mondatot: “készen kell rá lenni”. Az adventi lelkigyakorlat lelki odafigyelés, hogy minél teljesebben készen legyünk Krisztus idei érkezésére. Egy kis szójátékkal: készséges készülés az eljövetelre.
  • Felkészülésünkhöz egy híres karácsonyi történetet javaslunk Szent Máté evangéliumából: a mágusok történetét. Jól ismert történet, a gyermekek nagyon szeretik, mert könnyen el is lehet játszani. Valójában ez a történet a felnőtt hit drámája – ahogy rövidesen látni fogjuk. Az elbeszélés több momentumán is elmélkedni fogunk, ezek lesznek személyes imádságunk kiindulópontjai.
 • Bevezetés

  Vonuljunk vissza a zsibongásból, hozzunk létre csendet magunkban és magunk körül
  • Hogyan fogjunk hozzá elmélkedő-imádságos készülődésünkhöz? Az első és legalapvetőbb lépés a lelkigyakorlat elején az, hogy lassítsunk. Életünk általában nagyon szétszórt. „Túl sok nekünk a világ”, fogalmazott Wordsworth, és a világ még soha nem volt ilyen sok, mint manapság. Szedjük hát össze szétforgácsolódott önmagunkat, és keressük az egyszerűséget. Vonuljunk vissza a zsibongásból, hozzunk létre csendet magunkban és magunk körül. Négy dologra figyeljünk: lassúság, egyszerűség, csend, nyugalom. Hozzátehetnénk még a türelmet, mert időbe fog telni, míg le tudunk lassulni. Legtöbb embernek szüksége van bizonyos gyakorlatokra a belső csend létrehozásához, hogy lassacskán fogni tudja Isten jelzéseit. 
  • Milyen gyakorlatokra gondolunk? Biztosan van köztük ismerős. Egyszerűen csak figyelünk a minket körülvevő hangokra. Vagy tudatában vagyunk ki- és belégzésünknek. Vagy ismételünk egy szót, egy mondatot, például azt, hogy „Jöjj, Uram, Jézus”. Vagy nézzük egy gyertya lángját, hagyjuk, hogy oda összpontosuljon teljes figyelmünk, elengedünk minden mást, érzéseket, gondolatokat. Próbáld ki, neked melyik gyakorlat segít. Ne feledd: nem a módszer számít, hanem a készenlét. Készenlét az Istennel való találkozásra. Ennek jegyében hadd álljon itt egy egyszerű, de remek kis vers Mary Olivertől. Az imádságos lelkület létrehozásához nincs szükség különleges kiindulópontra, mint amilyen egy szépséges virág, elég hozzá valami nagyon hétköznapi, ami megnyitja füledet a Szóra. A vers címe egyszerűen: Imádkozás.

  Nem kell h​​ozzá
  kék írisz, elég
  pár gaz a csupasz földön,
  vagy néhány apró kavics. Csak
  figyelj oda, rakj egymáshoz
  néhány szót, ne igyekezz
  szépen fogalmazni, nem
  vizsga ez, hanem átjáró
  a köszönet világába, és a csendébe, melyben
  megszólal talán egy másik hang.

   

 • Gyakorlati tanácsok

  Foglald szavakba vágyadat, hogy mutassa meg Isten, mire szeretne rávezetni ebben az elmélkedésben
  • Álljon itt néhány gyakorlati javaslat iránymutatásul, ha még nem végeztél hasonló lelkigyakorlatot, vagy emlékeztetőül, ha már volt részed benne. Az imaidő elején használd a Csendgyakorlatot, ami segít felkészülni az Istennel való találkozásra. Hogy belső csended elmélyüljön, hunyd be a szemed, és foglald szavakba vágyadat, hogy mutassa meg Isten, mire szeretne rávezetni ebben az elmélkedésben. Engedd, hogy ez a kérőima felindítsa benned a hódolatot és a reménységet. Maradj lazán ebben az állapotban, ameddig csak lehet.
  • Azután lassan olvasd vagy hallgasd a Szentírási szakaszt, figyelj oda, nem ragad-e meg egy-egy szó vagy mondat jobban, mint a többi. A szentírási szakasz célja, hogy személyesen bevonjon a mágusok történetébe. Segít ebben, ha egy-egy kifejezést újra meg újra lassan, átéléssel megismételsz. Fokozatosan képessé válsz arra, hogy megpihenj egy-egy szónál vagy a történet egyik-másik pontján, ami fontosnak tűnik számodra.
  • A szentírási rész után következik néhány szempont a mágusokról való elmélkedéshez. Ezek mindegyike más perspektívából szemléli a történetet, más oldalról indít imádkozásra. Gondolkozz el ezeken a szempontokon, de törekedj arra, hogy találd meg köztük azt az egyet vagy kettőt, ami megállásra, imádkozásra késztet. Bármikor visszatérhetsz azokhoz a szempontokhoz, amiket esetleg felületesebben olvastál el. Összefoglalva: először végezd el a Csendgyakorlatot, majd gondolkodj el a szentírási szakaszon, és olvasd el a szempontokat az elmélkedéshez. Megőrizve belső csendedet, figyeld meg, mi az, ami hangsúlyosabban megmarad, vagy személyesen megszólít mindabból, amin elmélkedtél.
Nyitólap