• Kezdj beszélgetni Istennel

  Gondolkodj el azon, hogyan néz rád Isten
  • A 'Lelkigyakorlatok' könyvben Loyolai Szent Ignác különböző módszereket ajánl, hogy felkészüljünk az imádkozásra. Ezek egyike nagyon egyszerű, de talán furcsának tűnik, mikor először hallunk róla. “Gondolj bele – mondja -, milyen az, hogy Isten, a mi Urunk, rád néz.” Mi az első válaszreakciód erre a kérésre?
  • Az evangéliumok több helyen is említik, hogy Jézus keményen ránéz valakire, mint aki mérlegre teszi az illetőt. De tekintete mindig együttérző volt, sosem élesen bíráló. Talán ez segít megértened, mire gondol itt Ignác. Próbáld ki. Szánj rá egy-két percet, hogy átéld, ahogy Isten néz téged.
  • Jézus az emberarcú Isten. Ezért ténylegesen magunk elé tudjuk képzelni Krisztus arcát, amikor megpillant minket, és rajtunk marad a tekintete. Hogyan írnád le ezt a tekintetet barátaidnak, ha rákérdeznének?
  • Hagyd, hogy Jézus tovább nézzen téged, mialatt újra meghallgatod Zakariás szavait fia születése után, aki utat készít Jézusnak.
 • Olvasmány

  Lk 1, 67 - 79
  Apja, Zakariás, eltelt a Szentlélekkel, és így prófétált:
  „Áldott az Úr, Izrael Istene,
  mert meglátogatta és megváltotta népét.
  Az üdvösség erejét támasztotta nekünk
  szolgája, Dávid házában.
  Ahogy mondta a szent próféták szájával ősidők óta:
  megmentett minket ellenségeinktől és gyűlölőink kezétől,
  hogy irgalmazzon atyáinknak, és megemlékezzék szent szövetségéről.
  Az esküről, amelyet atyánknak, Ábrahámnak esküdött,
  hogy majd megadja nekünk, hogy az ellenség kezéből kiszabadítva,
  félelmet nem ismerve szolgáljunk neki, szentségben és igazságban
  színe előtt életünk minden napján.
  éged pedig, fiú, a Magasságbeli prófétájának fognak hívni;
  mert az Úr előtt jársz majd, hogy előkészítsd útját,
  hogy az üdvösség ismeretét add
  népének bűnei bocsánatára.
  Istenünk könyörülő irgalmából,
  melyben meglátogat minket a napkelet a magasságból,
  hogy a sötétben és a halál árnyékában ülőknek ragyogjon,
  és lépteinket a béke útjára irányítsa."

 • Elmélkedés

  Isten az általa kiválasztott embereken keresztül működik
  • Zakariás prófétai beszédének elején visszatekint Ábrahámra, és mindarra, amit Isten azóta tett, hogy beváltsa ígéretét a népnek. A mostani lelkigyakorlat alatt foglalkoztál néhánnyal ezek közül az emberek közül, akiket Isten felhasznált terve megvalósítására. Ahogy a vége felé közeledik lelkigyakorlatunk, milyen érzések maradtak benned Isten munkálkodásáról a népért és a nép által, melyet kiválasztott?
  • Isten módszerei nem változtak. Ma is dolgozik mások által életed alakításán. Általad is működik mások életének alakításán. Életed mely pontján vagy leginkább tudatában most, hogy ez az átalakítás jelenleg is zajlik?
 • Elmélkedés

  Kérd Istentől a béke ajándékát
  • Egyik kifejezés, mellyel ez az evangéliumi szakasz leírja Isten működését az, hogy Ő fényt akar gyújtani a sötétségben ülőknek. Nem véletlen, hogy - legalábbis az északi féltekén - a karácsony az év legsötétebb napjaiban érkezik el. Mi a reakciód, mikor azt hallod, hogy Isten világosságot ígér életed legsötétebb területeire?
  • Azt is hallottuk, hogy Isten ugyanakkor lépteinket a béke útjára akarja irányítani. A Jézus születését hírül adó angyalok a földön békességről, az emberek szívében jóakaratról énekeltek. Az érkező békéről hallhatsz a templomi énekekben és az eljövendő időkről szóló olvasmányokban is. Vonz téged ez a békesség? Ha igen, szánj rá időt most, hogy kérd Istentől ezt a békességed magad és a világ számára.
 • Visszatekintés a lelkigyakorlatra

  Szakíts időt arra, hogy köszönetet mondj Istennek
  • Mielőtt lezárjuk ezt a lelkigyakorlatot, nézzünk vissza, vegyük észre, mi az, ami velünk marad, amit érdemes továbbvinni az előttünk álló hetekben, hónapokban. Kezdd azzal, hogy találj három szót, amivel jellemeznéd, hogyan élted meg ezt az adventi lelkigyakorlatot.
  • Van-e valami, ami imádkozás közben ragadott meg? A szentírási olvasmányokból vagy a képekről maradt-e benned valami, ami most az eszedbe jutott? Ha igen, mi az? Érdemes rászánni néhány percet, hogy újraéld, amennyire tudod, azt a megtapasztalást, és figyeld meg, mi zajlik a szívedben, az elmédben most, hogy felidézed az akkori élményt.
  • Talán észreveszel valami változást magadban, az imádságodban, ami azóta következett be, hogy ezt a lelkigyakorlatot elkezdted. Ha valami konkrét ajándékot kértél Istentől, talán rájösz, hogy részben vagy egészben megkaptad azt. Lehet, hogy Isten sokkal többet adott, mint amennyit kérni vagy akár elképzelni tudtál, mikor elindultunk együtt a lelkigyakorlat útján. Köszönd meg Istennek mindazt, amit tett veled ebben az időszakban.
 • Előretekintés

  Kérd Istentől, amiről tudod, hogy fontos lenne neked az elkövetkező időszakban
  • Most gondolj az előtted álló napokra, hetekre. Maradt-e valami elvarratlan szál a lelkigyakorlat után? Életednek egy területe, amin Isten még most is nagyban dolgozik, valami ajándék, amire úgy érzed, szükséged van, de még várnod kell rá? Kérd Istentől, amiről tudod, hogy szükséged van rá a közeljövőben.
  • Jézus felmenői közül, akiket Máté megemlít, sokan elcsodálkoztak volna, ha tudják, hogyan működött általuk, valamint az ő elődeik és utódaik által Isten. Az efézusiaknak írt levélben Szent Pál olyan Istenről ír, aki “mindent megtehet azon felül is, amit mi kérünk vagy megértünk”. Most, a lelkigyakorlat végén maradj pár percig Pál imájánál - mindaddig, míg sajátodként nem éled át a szavait:
 • Szentírási rész

  Ef 3, 14-21

  Ezért meghajtom térdemet az Atya előtt; tőle származik minden közösség az égben és a földön. Adja meg nektek dicsőségének gazdagsága szerint, hogy Lelke által megerősödjetek benső emberré, hogy a hittel Krisztus lakjék szívetekben, s gyökeret verjetek és alapot vessetek a szeretetben. Akkor majd fel tudjátok fogni az összes szenttel együtt, mi a szélesség és a hosszúság, a magasság és a mélység, megismeritek Krisztusnak minden értelmet meghaladó szeretetét, és beteltek az Isten egész teljességével.

  Annak pedig, aki bennünk működő erővel mindent megtehet azon felül is, amit mi kérünk vagy megértünk, legyen dicsőség az Egyházban és Jézus Krisztusban minden nemzedéken át, örökkön-örökké! Ámen.

 • Visszajelzés

  MIndig örülünk, ha hallunk olyanokról, akik elvégezték lelkigyakorlatunkat. Ha visszajelzést akarsz küldeni, akkor az alábbi címen teheti meg: megszentelt.ter [KUKAC] gmail.com vagy Használd űrlapunkat

Nyitólap