• Ráhangolódás

  Fedezd fel a csendet a felszín alatt
  • A lelkigyakorlat eddigi imaalkalmain végigvezettünk néhány módszeren, melyek segítségével el lehet csendesedni, könnyebb összpontosítani. Kértük, hogy figyeld a lélegzésedet, vedd észre tested különböző érzeteit, szemléld nyugodtan gondolataid, érzéseid hullámzását. Egy tárgyra összpontosítottál, és így jutottál el a nyugalomhoz, vagy a zajokra figyeltél, hogy felfedezhesd a csendet legbelül. Idézd fel ezeket a módszereket, lássuk, volt-e olyan közöttük, amelyikről úgy érezted, hogy beválik.
 • Csendgyakorlat

  Találj rá valamilyen békességre
  • Ha találtál az előzőek között hatékony módszert, akkor menj rajta végig most is. Ne zavarjon, ha nem emlékszel pontosan, hogyan is volt leírva, csak hagyd, hogy megérzéseid vezessenek el a mélyebb nyugalomba és a csendbe. Ha még újak neked ezek a módszerek, talán nem is akarsz most mást, mint üldögélni, és egyszerűen elcsendesedni, békére lelni, hogy felkészülj az evangéliumi szakasz meghallgatására/ elolvasására, ami Jézus nemzetségtáblája után következik Máté evangéliumában.
 • Olvasmány

  Mt 1, 18 - 24
  Jézus Krisztus születésének ez a története: Anyja, Mária, Józsefnek a jegyese, még mielőtt egybekeltek volna, úgy találtatott, hogy gyermeket fogant a Szentlélektől. Férje, József igaz ember volt, nem akarta a nyilvánosság előtt megszégyeníteni, ezért úgy határozott, hogy titokban bocsátja el. Míg ezen töprengett, megjelent neki álmában az Úr angyala, és így szólt hozzá: „József, Dávid fia, ne félj magadhoz venni feleségedet Máriát, hiszen a benne fogant élet a Szentlélektől van! Fiút szül, akit Jézusnak nevezel el, mert ő szabadítja meg népét bűneitől.” Ezek azért történtek, hogy beteljesedjék, amit az Úr a próféta szavával mondott:
  ‘Íme, a szűz fogan és fiat szül,
  Emmánuel lesz a neve’,
  Ez azt jelenti: Velünk az Isten. József erre fölébredt álmából és úgy tett, ahogy az Úr angyala parancsolta. Magához vette feleségét..

 • Elmélkedés

  Isten terve beteljesedett
  • Máté értelmezésében ez az a pont, amikor Isten évezredes munkájának gyümölcse beérik. Felsorolta eddig 42 generáció neveit, akikben Isten terve a végkifejlethez közeledett. Most, hogy Jézus megszületett Mária és József családjába, beteljesedett a terv. Állj meg egy pillanatra, és gondolkozz el Isten céltudatos munkáján ez alatt a hosszú időszak alatt.
  • Az itt leírtakból nyilvánvaló, hogy Jézus fogantatása és születése Máriát nehéz helyzetbe hozta. Teherbe esett, mielőtt férjhez ment volna, és ez komoly társadalmi stigmát jelentett abban az időben. A magyarázat, amit adni tud állapotára, nem olyan, amit könnyen elfogadnának a körülötte élők. Milyen lehetett ezzel a teherrel élni?
 • Beszélgetés az Úrral

  Velünk az Isten
  • Valószínűleg jól ismered Lukács evangéliumából a történetet Gábriel arkangyalról, akit Isten elküld Máriához. Máté leírásában nem Máriához, hanem Józsefhez érkezik az angyal, aki elmagyarázza, mi zajlik, és mi Isten szerepe mindebben. Milyennek látod József reakcióját? Ennek alapján milyen embernek tartod őt?
  • Jézus itt az Emmánuel nevet kapja, ami a magyarázat szerint azt jelenti: “Velünk az Isten”. Isten, aki egyébként távolinak, tartózkodónak tűnhet, eljön, hogy népe körében éljen. Az Emmánuel nevet Jézus még mindig viseli. Mit jelent számodra, hogy bármikor elmondhatod mindennapi életedben, hogy “Isten velem van, Isten velünk van”?
  • Néhány nap, és itt a karácsony, a nagy keresztény ünnep, mely minden esztendőben felidézi ezt a történetet. Mondd el Istennek, mit fog jelenteni számodra ez az ünnep ebben az évben, van-e valamilyen reménység benned, amit az ünnephez köthetsz. Maradj csendben azután, és figyelj, hogy megértsd, ha Isten válaszol.
Nyitólap