• Elcsendesedés

  Figyelmed maradjon a Szentlélekkel, aki szíved csendjében pihen!
  • Az imaidő elején szánj néhány percet az elcsendesedésre oly módon, hogy a lélegzésedre figyelsz. Fontos, hogy ne próbáld megváltoztatni légzésed ritmusát, mélységét. Csak vedd észre. Vedd észre, ahogy belélegzel, és ahogy kilélegzel.
  • Tudatosítsd, hogy a levegő beáramlik a tüdődbe, majd azt is, ahogy kilégzésed által visszatér az atmoszférába. Csak  figyeld nyugodtan a következő hat-hét lélegzésedet.
  • Most belégzéskor kövesd figyelmeddel a levegőt egészen a mellkasodig. Héberül a „lélegzet” és a „lélek”, ami a „Szentlélek”-ben is benne van, ugyanaz a szó: ruah. Képzeld el, hogy Isten Lelkét szívod magadba, és éned középpontjában szétárad a Lélek fénye és melege.
  • Most hagyd, hogy lélegzésed nyugodtan folyjon tovább a háttérben, figyelmed viszont maradjon a Szentlélekkel, aki szíved csendjében pihen. Ott, a nyugalom helyén fordulj Isten igéje felé, térj vissza Márta, Mária és Lázár házába Betániába, és próbáld elképzelni a jelenetet.
 • Olvasmány

  Jn 12, 1-8

  Hat nappal húsvét előtt Jézus Betániába ment, ahol Lázár lakott, akit feltámasztott a halálból. Ott vacsorát rendeztek neki. Márta felszolgált és Lázár is a vendégek közt volt. Mária vett egy font valódi nárduszból készült, drága olajat, megkente vele Jézus lábát és megtörölte a hajával, a ház betelt az olaj illatával. Az egyik tanítvány, az iskarióti Júdás, aki elárulta, méltatlankodott miatta: „Miért nem adták el inkább az olajat 300 dénárért, s miért nem osztották szét a szegények közt?” De nem azért beszélt így, mintha a szegényekre lett volna gondja, hanem mert tolvaj volt: ő kezelte a pénzt és eltulajdonította, amit rábíztak. Jézus így szólt: „Hagyd békén! Hadd tegye, hiszen temetésem napjára teszi. Szegények mindig vannak veletek, de én nem leszek mindig veletek.”’

 • Elmélkedés

  Mi az, amiért szeretnél hálát adni Istennek?
  • Lázár feltámasztása után nem sokkal, még a Jeruzsálembe való bevonulás előtt, Jézus vendégségbe megy jó barátaihoz, Mártához, Máriához és Lázárhoz. Márta és Mária szeretnék kifejezni Jézus iránti hálájukat fivérük feltámasztása miatt, ezért lakomát rendeznek a tiszteletére. Lelkigyakorlatodnak ezen a pontján mi miatt szeretnél hálát adni Istennek?
  • Próbáld magad előtt látni a jelenetet. Ahogy illik, Márta felszolgál, Lázár az asztalnál étkezik Jézussal (zsidó szokás szerint), de Mária valami rendhagyót művel. Anélkül, hogy egy szót is szólna, értékes, illatos olajat önt Jézus lábára. Puszta pazarlás ez, amitől csodálatos illattal telik meg a ház.
  • Hirtelen ötlettől vezérelve cselekedett Mária, hisz törülköző, de még egy rongy sincs nála, és rengeteg olajat kiöntött! Megint csak hirtelen, anélkül hogy belegondolna abba, milyen botrányos dolog egy nőnek férfi társaságban kibontani a haját, leveszi a fejfedőjét, leereszti a haját, és leomlik Jézus lábához. A jelenlévők megdöbbennek. Mária meghökkentően és illetlenül viselkedik, ugyanakkor elpocsékolt egy csomó drága olajat. Júdás ad hangot a többiek véleményének. Mekkora kár történt azzal, hogy Mária feltörte az olajat záró pecsétet! Micsoda szégyen, hogy minden csupa olaj lett! Előfordult már veled, hogy ilyen módon háborogtál, vagy ilyen hangnemben kritizáltál valakit?
 • Beszélgetés Istennel

  Emlékszel-e olyan alkalomra, amikor pazarló szeretet jelét láttad?
  • Mária nagylelkű tettére Jézus a saját nagylelkűségével válaszol. Nem korholja. Igaz, hogy az olajat eladhatták volna, a pénzt a szegényekre fordíthatták volna, de Máriának más szándéka volt vele. Ő Jézusért akar tenni valamit. Nyíltan ki akarja mutatni szeretetét és háláját Jézusnak azzal, hogy még életében bekeni olajjal. Volt olyan alkalom az életedben, amikor megtapasztalhattad a pazarló szeretetet? Előfordult valaha, hogy - mint Máriával történt - ellened fordultak az emberek valami miatt, amit jószándékkal tettél?
  • Nézd újra Jézus reakcióját. Mária tettét annak veszi, ami, a szeretet kifejezésének, és védelmébe veszi őt. Ez mindig így történik: a Jézus iránti szeretet megnyilvánulása sosem marad előtte észrevétlen. Megérinti, meghatja őt, és válaszol. Te tapasztaltad már?
  • Idézz fel egy olyan helyzetet, amikor a figyelem rád irányult. Tudnál-e ma tenni valamit, amivel világosan kimutathatod hitedet és szeretetedet az Úr iránt? Beszélgess Vele, mit szeretnél tenni Érte.
Nyitólap